video

Sladké wafle17 / 03 / 2015

Ingredience na 4 porce

  • TĚSTO Z KYSANÉ SMETANY
  • 3 veliká vejce
  • 130 g hladké mouky
  • 80 g změklého másla
  • 120 g zakysané smetany 20%
  • 60 ml plnotučného mléka
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli
  • TĚSTO S PRIBINÁČKEM
  • 3 velká vejce
  • 240 g Pribináčka
  • 130 g hladké mouky
  • 50 ml mléka
  • vrchovatější lžička kypřícího prášku
    SERVÍRUJEME S

  • jahodami s vanilkovým cukrem
  • hořkou čokoládou s trochou másla
  • moučkovým cukrem
  • oblíbenou zmrzlinou

Inspirace vzešla z restaurace Bruxx. Nejraději sem chodím na ústřice a na slávky. Interiér je nápadně podobný restauraci Les Moules, vlastně celý jejich koncept (Belgie, piva, mušle…). Když v Bruxxu otevřeli, měli slávky navíc za opravdu skvělé ceny (800g od 199 Kč). O tom si můžete víc přečíst v mém prvotním gastrozážitku odtud, nicméně od té doby už přitvrdili. Moje Tin Tin (s červenou kari pastou, citronovou trávou, chilli a koriandrem) s jasmínovou rýži aktuálně stojí 269 Kč. Atraktivní lokalita, celkem zajímavě koncipovaná polední nabídka, pivní specialitky a celkově vzato uspokojivá kuchyně dělají z tohoto podniku natolik kýžený, že doporučuju rezervaci předem, hlavně k večeru. Na ústřicích a slávkách není moc co zkazit, když jsou dostatečně čerstvé. Demáč se smrži u kuřete už byl ale o něco horší -poněkud nahořklá přismahlá chuť, fenykl a černý kořen by nevadilo trochu ochutit a víc ogrilovat (vše chutnalo spíš jak jen vařené ve vodě), supreme z kuřete by u kosti sneslo ještě víc tepelné úpravy, jasmínovou rýži tu bůhvíproč osolili, vafle na mě nepůsobila jako že ji vyjmuli před půl minutou z vaflostroje (ale záleží na těstě, některé je gumové hned), polévka by mohla být naservírovaná určitě atraktivněji. Když je v hospodě narváno a v kuchyni se kvaltuje, je to prostě někdy znát.

Teď ale k waflím. Už jsem zkoušela hodně druhů.  Kynuté, hlavně z čerstvého droždí, chutnají hodně jako klasické lívance, prostě jen v jiné formě a tvaru. Nic proti tomu, ale do videa jsem zvolila jinačí varianty, abychom měli zase změnu. Základem je u mě vždy našlehané vajíčko nad parní lázní, vyšlehnete ho pak lépe a víc do pevna. V kuchařkách byste našli i zvlášť bílky do sněhu. Já dávám hladkou mouku, i když se v některých receptech setkáte taky s polohrubou. Někde je kypřící prášek do pečiva, jinde ne… Těch možností je doopravdy hodně. Není důvod, proč neexperimentovat. Osvojíte si čas pečení u vlastního stroje a nejlepší konzistenci, aby se těsto dobře roztíralo, ale zároveň nebylo příliš tekuté a pak můžete zkoušet tvarohové, máslové, oříškové, kynuté, pohankové a jakékoli další wafle.

vafle hp

Varianta s kysanou smetanou

Vajíčka volte opravdu velká, šlehejte v misce s kulatým dnem ručním šlehačem asi tak minutu a pěna je na světě. Přidávejte je pak na třetiny střídavě s hladkou moukou z rozetřenému (nebo rozšlehanému) velmi změklému máslu s cukrem. Pak už ručně vmíchejte smetanu, špetku soli a zřeďte mlékem. Hmota by měla být táhlá a hlavně bez hrudek. Tím je těsto hotové a můžete rovnou začít péct.

Pribiwafle

Tohle je můj osobní výmysl hlavně pro dětičky. Ať už použijete základní vanilkový typ a nebo zvolíte něco nápaditějšího jako karamel, kokos nebo káva, wafle má pak charakteristickou příchuť a lépe se pak ladí s různými druhy zmrzlin a podobně. Jedno malé balení (má 80 g) akorát vystačí na těsto z jednoho velkého vejce. Chce to jen decentně zředit mlékem. Cukr netřeba, Pribinák je sladký celkem dostatečně. Navíc nepotřebujete přidávat další tuk v podobě másla. A pokud máte waflátor s kvalitním nepřilnavým povrchem, není nutno ho ani trochu vymazávat. Vajíčko opět vyšlehejte, pak ručně vmíchejte smetanový krém, mouku smíchanou s kypřícím práškem, mléko, špetku soli. Prdiprášku dávejte decentní půlku nevrchovaté nevelké kávové lžičky na jedno megavajco.

Vše ostatní si osvojíte kouknutím na video. Servírovací doplňky opravdu záleží jen a jen na vaší chuti a fantazii. Od šlehačky přes zmrzliny po rozvary z ovoce nebo ovocné džemy… nebo marmelády … Nutela? … A tak dále…

vafle ing