Silvestrovské zobky II.28 / 12 / 2012

Co se silvestrovského zobu týče, zadala jsem si hlavní úkol: ať je za co nejméně práce co nejvíce muziky, resp. chuťového efektu. Proto v tomhle receptu neděláme vlastní listové těsto, když to kupované úžasně splňuje účel. A pokud byste si chtěli udělat domácí sugo místo kečupu a rajčat, návod najdete ve videoreceptu na konci článku.

Ingredience na 1 pekáč koláčků

  • 1 chlazené vyválené listové těsto na pečícím papíru
  • kvalitní kečup
  • sladká cherry rajčátka
  • sýr
  • oregano nebo bazalka
  • suchý salám
  • tabasco nebo chilli
  • kousek bílé nebo zelené slovenské papriky
  • šalotka
  • lze přidat také olivy

Ono lze přidat nebo ubrat vlastně prakticky cokoli. Fantazii se meze nekladou. Já, jelikož mám ráda pálivou pizzu, nechala jsem se inspirovat suchým salámem, tabascem, sýrem, paprikou a šalotkou. Ale vlastně by šly udělat směsi podle capricciosy, hawaie, 4 druhů sýrů atd. Základní princip je v tom, že koupíte váleček listového těsta (najdete v chlaďáku někde vedle těstovin, vajec apod.). Doma ho rozrolujete, i s tím papírem dáte na pekáč a buď vyříznete kolečka třeba skleničkou (tahle moje mají průměr asi 6 cm) a ze zbytků můžete pak udělat ještě třeba malé tyčinky se sezamem. A nebo rozkrájíte těsto na 12 čtverců bez mezer mezi – to nevadí, protože při pečení rostou koláčky do výšky, ale co do šířky se trochu smrsknou. Asi půl centimetru od kraje každého koláčku obtáhněte tvar špičkou nože. Neprořezávejte úplně až na papír. Vnitřní prostor, kam půjde náplň ještě propíchejte vidličkou. A můžete zdobit.

Náplň je tedy dost na vaší fantazii, ale pamatujte, že musí být dostatečně šťavnatá. Já jsem dala na každý koláček pár kostiček papriky, tak lžičku až dvě kečupu, dvě kolečka cherry rajčátka, půl kolečka salámu, 3 kapky tabasca, 1/4 plátku sýra a trochu sušeného oregana.

Pečeme do zezlátnutí podle návodu na těstě. Většinou se požaduje teplota kolem 180°C a čas mezi 20 a 30 minutami. Ale opravdu jde hlavně o barvu. Dokud jsou bílé, nejsou hotové. Jak vidíte první opravdu hnědé místečko, vyndaváme. Popřípadě pak zdobíme ještě česrtvou bylinkou. Nejlepší jsou koláčky tak do půl hodinky po upečení, ale chutnají dobře i napečené víc dopředu.

V rámci silvestrovského zobu a vyprošťováků vhodných na Nový rok tu máme ještě Silvestrovské zobání I., domácí rybí salát (v sobotu) a nebo hovězí sulc.

A ještě slíbený recept na sugo:

KOKO