Silvestrovské zobky I.28 / 12 / 2012

Jestliže chcete připravit pro slavící osazenstvo přeci jen něco jiného než plátky rohlíků s máslem, kolečkem čabajky a kyselou okurkou (i když ne že by to taky neocenili), pusťte se do větších experimentů. Zajela jsem do Makra a koupila vše, co bylo třeba. Flank steak, hotové bliny, kaviár v akci, créme fraiche, chapadla kalamárů, nakládané artyčoky a klíčky červené řepy a hrášků – efekt, myslím, ucházející. Mimochodem, i ty kanapkové mističky z průhledného plastu jsem tam koupila. Prodávají se po 50ks a stály myslím ani ne stovku. Dojem je pak mnohem elegantnější. Tvarů a druhů je tam v sortimentu víc.

Bliny s kaviárem

  • kupované bliny (najdete u uzených ryb v chlaďáku)
  • balení kaviáru z lososa
  • créme fraiche

Nejlehčí na přípravu. Stačí bliny vybalit a na sucho je nechat chvilku na rozpálené pánvi. Rozvoní se, zrefrešují, zkřehnou a můžete machrovat. Pak stačí jen lžička crémě fraiche na každou a poklást kaviárem. Kromě Makra jsem bliny ale zatím nikde v supermarketu neviděla, takže pro jistotu, tady je recept na ty domácí – pěkný recept jsem našla tady.

 

Kalamárové tapas

  • 4 větší chapadla kalamárů
  • 1 sklenice nakládaných artyčoků
  • citron
  • petrželka
  • sůl, pepř
  • hráškové klíčky na dekor
  • servírujeme s pečivem

Chapadla musíme omýt a vložit do vroucí osolené vody s kapkou citronu nebo octa, bobkovým listem a kuličkami pepře. Vaříme do změknutí (50-80 minut podle velikosti). Pak je vyjmeme, necháme lehce zchladnout a odstraníme vše mazlavé a fialové, aby zbylo jen pěkné bílé masíčko. To nakrájíme asi cm široké dílky. V misce smícháme se solí, drceným pepřem, citronovou šťávou a najemno nasekanou petrželkou. Otevřeme skleničku s nakládanými artyčoky. Překrájíme je na úměrně velké kousky a přidáme do misky. Minimálně polovinu „láku“ z artyčoků vlijeme k tomu a promícháme. Necháme dobře proležet. Hodinu před podáváním vyjměte z lednice, aby maso nebylo příliš ztuhlé.

 

Roastbeefové jednohubky

  • flank steak (nebo hanger)
  • medová hořčice
  • tymián, rozmarýn
  • sůl, pepř
  • klíčky řepy na dekor
  • servírujeme s pečivem

Základní postup při zpracování flank steaku á la roastbeef najdete v následujícím videu. Postupujte úplně stejně. Nechte vychladnout. Kombinujeme s několika kapkami medové hořčice a zdobíme klíčky.

KOKO