Sashimi z lososa03 / 12 / 2014

Ingredience na 8 porcí

  • 500 g vrchního filetu z lososa na sashimi
  • červený pepř
  • 3 citrony
  • 20 g černého sezamu
  • 1 až 2 lžičky cukru
  • 12 lžic sezamového oleje
  • 10 lžic Kikkoman sójové omáčky
  • 3 vaničky sakura mix směs klíčků

Tento recept jsem dostala k dispozici v materiálech pro novináře na lososím přežíracím večeru pod záštitou ochranné známky Norge. Nejedná se o logo žádného výrobce, ale o vyjádření země původu lososa. Článek si můžete přečíst tady.

Koko

Postup:

Sezam na sucho opražíme v pánvi. Vrchní filet nakrájíme na tenké plátky a upravíme na talíř.

Z citrónové šťávy a kůry, Kikkomanu a cukru vymícháme dresink. Pokapeme jím plátky lososa, přidáme červený pepř, sezam a přelijeme rozpáleným sezamovým olejem. Ihned podáváme s klíčky.

Asi se ptáte, kde tyhle ingredience vůbec seženete. Pro čerstvého lososa, kterému věřím i na sashimi, jdu obvykle do Makra, kde seženete i sakura mix klíčků (i když taky jak v jakém – v Plzni jsem je nikdy neviděla…na Stdůlkách naopak vždycky). Sashimi se dělá z horní vysoké části filetu, je přirozeně bez kůže. Téhle části lososa by se s nadhledem dalo říkat svíčková. Černý sezam a sezamový olej jsou běžnými artikly ve vybavenějších obchodech s asijskými potravinami. V Praze vím třeba o Japa shopu v Dejvicích, Korea marketu v Gorazdově ulici, potravinách v Karlíně na zast. tram Karlínské náměstí…příkladů by byla hora. Tutově byste pořídili i v Sapě. A celkem pravděpodobně také ve vybaveném hypermarketu, kd jsou ale ceny těchto surovin mnohem dražší… A nebo eshopy. Kikkoman už mají mezi sojovkami v každém supermarketu, ale opět – levnější bude v asijských potravinách a to znatelně.