Rychlé ovocné koláčky20 / 11 / 2011

 

Ingredience na 6 formiček:

  • 120g hladké mouky
  • 2 malá vejce
  • 100g másla
  • 80-100g cukru krupice
  • vrchovatá čajová lžička kypřícího prášku
  • ovoce podle chuti

Postup přípravy receptu:

Těsto máte hotové za 5 minut. Pokud v té době už máte rozpálenou troubu na 180 °C a vymazané formičky, ideálně s vystřiženým pečícím papírem na dně, další 3 minuty zabere ozdobení ovocem.
Pak pečení cca 20-25 minut dozlatova a je upečeno.

Tento recept se hodí pro začátečníky ve sladkém pečení. Zkušené pekařky samozřejmě zvládají náročnější a komplikovanější buchty a koláče, ale s tímhle lze začít a myslím,
že jde o celkem dobrý startovní můstek.

Pokud jde o ovoce, lze zdobit vlastně čímkoli, co se na buchty a koláče často dává a také podle aktuální sezony. Od jablek či hrušek přes čerstvé (nebo mražené) švestky či meruňky. Určitě by šly i broskve. Do svých pokusů jsem zařadila i kompotované meruňky, ale takto zpracované ovoce se při pečení na povrchu dost vysušuje. Prubla jsem i mražený rybíz, se kterým můžete určitě také počítat, jestliže máte raději kyselejší chuť. Jdou i borůvky. Ideální jsou ale velmi šťavnaté plody, mě nejvíc chutnaly švestky a to i za cenu, že by byly mražené. Co do množství, snažte se na těstu zakrýt každé místečko. Trochu je i zatlačit do něho. Prostě nešetřete. Těsto do výšky nabyde minimálně 2x, takže aby vše bylo šťavnaté, je nutno mít i dost ovocné náplně. K suššímu ovoci doporučuju investovat čas i do skvělé vanilkové omáčky podle Gordona Ramseye, kterou jsem vařila ve videu k jahodovým knedlíkům.
Pustit si ho můžete na konci textu.

Připravte si ovoce – nakrájejte na kousky, max. 2 cm dlouhé, ať se vám formičky dobře plní. Také formičky vymažte máslem. Já ještě pro jistotu na dno vystřihuju kolečko z pečícího papíru a omaštěnými prsty od másla ho tam přimáčknu.Teflonový pekáček na muffiny je skvělou volbou. Samozřejmě, že takto můžete péct i větší koláč z dvojnásobného množství ingrediencí na větším pekáčku a pak až koláč nakrájet, ale líbí se mi jasně definovaný tvar i porce pro každého, proto ty muffiny. Také se rychleji upečou.
Větší koláč by se pekl 30-40 minut.

Při pečení se pracuje se vším, co má pokojovou teplotu, lépe než právě vyndaným z lednice. To platí jak o vejcích, tak hlavně o másle, které potřebujeme utřít s cukrem. V míse si ho pokrájejte na menší kousky a utřete do lehké pěny. Prostě se snažte vetřít cukr do másla. Chce to tak minutu až dvě a je to. Alespoň při tomto množství na 6 formiček. Část cukru můžete nahradit cukrem vanilkovým. Pak přidejte vajíčka, prosyjte mouku a přihoďte i lžičku kypřícího prášku, používám od Dr. Oetkera. Někdy ten obyčejný, jindy „do perníku“ pro ozvláštnění chuti. Vše promíchejte do krémového těsta, opět cca 2 minuty. Ale je to zabíračka. Těsto by mělo mít konzistenci tužší bramborové kaše…pokud je řidší, přidejte trošinku mouky a zas dost promíchejte.
Pokud je tužší, přidejte 1-2 lžíce mléka.

Polévkovou lžící pak nadávkujte těsto do formičkek a vmáčkněte to něho ovoce. Část bude potopená, část bude vyčuhovat. Malé plody můžete vmíchat také do těsta. Jestli máte rádi velmi sladké dezerty, můžete posypat porch ovoce ještě vanilkovým nebo skořicovým cukrem. A je to! Trouba v této chvíli už má mít 180°C, pečeme dokud nezačnou okraje a porvrch zlátnout. V tu chvíli už je zlatavé i to, co je nám skryto ve formičkách. Záleží na troubě každého z vás, ale orientační čas je 20-25 min. Troubu otevírejte až ve chvíli, kdy chcete formičky vyndat.
Je upečeno! :)

Podrobnější recept na omáčku najdete zde.

Dobrou chuť!

Koko