video

Ricottové knedlíčky19 / 06 / 2017

Ingredience na 4 dezertní porce

  • 250 g ricotty
  • 100 g dětské krupičky + na podsypání
  • 4 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu
  • 1 žloutek
  • 25 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 500 g zralých jahod
  • cukr podle chuti
  • moučkový cukr na posypání
  • kysaná smetana
  • máslo
  • případně vanilkový lusk

Už jsem se s tím nešvarem svěřovala na blogu víckrát – to sladké zkrátka raději obvykle přenechávám jiným. Nicméně existují dezerty, ze kterých není třeba mít strach, co se (ne)obtížnosti přípravy týče a vlastně i konzumace, protože nejsou nijak zvlášť sladké a naopak mohou působit i osvěžujícím dojmem. Tenhle je jeden z nich. Ještě aby ne, sama jsem si ho vymyslela :).

 

Když si správně rozplánujete úkony, bude to jeden z nejjednodušších dezertů, který jste kdy vařili. Navíc s parádním výsledným efektem.

jahodové knedlíčky 2

  1. Navažte všechny suroviny na těsto a důkladně je smíchejte dohromady, až vznikne jedna hrouda, která se už nelepí na stěny misky. Jestliže máte rádi hodně sladké dezerty, dejte ještě o 10 g vanilkového cukru navíc.
  2. Odeberte necelou lžíci těsta (viz video) a buď ukoulujte do malého pingpongáčku a nebo dvěma prsty utvořte důlek, nacpěte do něho malou zralou jahodu, uzavřete tak, aby byla všude rovnoměrnou vrstvou zabalená a dolaďte ke kulaté dokonalosti.
  3. Hotové knedlíčky si připravte na plochu posypanou další dětskou krupičkou. Takto je můžete dát připravené i do lednice a nechat je vyčkávat na vaření až 24 hodin. A nebo už vařte vodu (sloupec vody musí být vyšší než je průměr knedlíčků) a vkládejte všechny najednou.
  4. Neplněné knedlíky o průměru 4 cm vařte 6-7 minut, plněné o průměru asi 5 cm kratší dobu – jen 4-5 minut.
  5. Během toho si rozehřejte máslo (případně i se semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku – samotný lusk si uchovejte v uzavřené nádobce např. na vaření smetanové omáčky s vanilkovou příchutí).
  6. Rozmixujte dohladka ostatní odstopkované jahody s cukrem, ať vám to prostě chutná. Buď nechte při pokojové teplotě, pokud je venku vážně pařák, a nebo lehce nahřejte v rendlíku.
  7. Jeden knedlíček zkuste nožem rozpůlit, než všechny vyjmete z vody. Uprostřed nesmí být jiný (bělavější a mazlavý) než po stranách. Tak poznáme, že je dokonale vařený.
  8. Knedlíky oválejte v másle. Servírujte horké spolu s rozmixovanými jahodami, moučkovým cukrem a kysanou smetanou.

Pokud chcete vyzkoušet i jiné ovocné knedlíky, tak co třeba moje jahodové knedlíky z tvarohového těsta s vanilkovou omáčkou a v neposlední řadě meruňkové vařené v páře.

jahodové knedlíčky 4

Pokud Vám několikero výstavních jahod ještě zbylo, přidávám slanou inspiraci s vůní fusion Itálie a Asie v bonusovém videu. Jahody marinované v sojové omáčce chutnají totiž ve společnosti mozzarelly, avokáda a koriandru naprosto dokonale:

Takže trhejte, co potkáte!