Prsíčko, pohanka, kapustičky04 / 11 / 2018

Ingredience na 4 porce 

  • 2 prsíčka
  • 2 velké hrsti loupané pohanky
  • 1 hrst quinoy (ideálně černé, která se nerozvařuje a je proto skvělá do salátů)
  • šťáva z půlky citronu
  • hrst plátků mandlí
  • 250 g růžičkové kapusty (+ trocha sádla vypečeného z prsíček)
  • šťáva, kterou pustí prsíčko + pár lžic připraveného vývaru
  • lžíce másla
  • sůl a pepř

Kachní nebo husí prsíčko s pohankou, quinoou, kapustičkami a mandlemi nezabere příliš času ani energie. Skvěle se hodí jako podzimní předkrm nebo lehký hlavní chod. Dvě prsa postačí v pohodě na čtyři porce. Pokud prsa oddělíte z celé drůbeže, zkuste i recept na kachní stehýnka s perníkovým knedlíkem a zelím z červené řepy. Ze skeletu s křídly a krkem připravte vývar a následně šťávu, kterou si můžete zamrazit a o Vánocích pak vyndat eso z rukávu.

Postup přípravy

Nejdřív příloha. V osolené vodě nejdřív uvařte loupanou pohanku, to trvá kolem 12 minut. Pak v další vodě zvlášť zas černou quinou, ta je ještě rychlejší – vždycky bude křupat, ale příjemně, když z ní začnou lézt bílé camfousky, už se to blíží. Obojí spolu smíchejte, ještě dosolte a zakápněte šťávou ze 1/4 citronu.

Prsíčkům nařízněte pruh po pruhu kůži ostrým nožem. Z obou stran osolte a opepřete. Vložte ho kůží dolů na pánev a začněte ji rozehřívat. Kůže začne pomalu pouštět sádlo. Ztlumte plamen, ať kůže zbytečně rychle nezlátne, proces vypékání musí trvat déle, klidně i 10 minut. Až pak obraťte a zatáhněte i z druhé strany (a pokud jsou prsa vysoká tak i z dalších stran). Vložte prsa na horkuvzdorném talíři do trouby předehřáté na 150 °C na 12 minut.

Sádlo z pánve téměř všechno slijte přes sítko do hrnečku a uchovejte si ho na někdy jindy. Na zbytku opékejte asi 10 minut rozčtvrcené kapustičky. Ke konci je osolte, opepřete a zakápněte šťávou ze čtvrtky citronu. Vyndejte maso z trouby a nechte ještě pár minut odpočívat. Během toho přidejte ke kapustičkám do pánve připravený salát z pohanky, ať ho ohřejete. Rozdělte na talíře. Pánev otřete papírovou utěrkou a na sucho opražte 2 minuty plátky mandlí. Posypte jimi salát. Na pánev vlijte šťávu, kterou pustilo prsíčko, případně přidejte i trochu vývaru, pár vteřin provařte, přidejte mimo oheň lžíci másla. Až roztaje a promíchá se se šťávou, nakrájejte prsíčka na tenké plátky a rozdělte do talířů. Pokapejte je omáčkou, osolte je a podávejte.