Pošírovaný losos03 / 12 / 2014

Ingredience na 6 porcí

  • 6 ks filet z lososa á 180 g s kůží bez šupin
  • hrubá mořská sůl
  • cukr
  • 300 ml rybího vývaru z kostí z lososa
  • snítka estragonu a plocholisté petržele
  • 100 ml rýnského ryzlinku
  • maldonská sůl
  • Maltézská omáčka
  • 3 žloutky
  • 4 lžíce rybího vývaru
  • 200 g přepuštěného másla
  • 1 ks pomeranč oranžový
  • 1 ks krvavý pomeranč
  • špetka cayennského pepře
  • sůl
  • 1 ks menší dýně Hokkaidó
  • 80 g rozinky máčené v madeirském víně
  • špetka skořice
  • olivový olej
  • sůl
  • 300 g vařeného bulguru
  • hrst plocholisté petržele
  • vinný ocet na ochucení
  • sůl

Tento recept jsem dostala k dispozici v materiálech pro novináře na lososím přežíracím večeru pod záštitou ochranné známky Norge. Nejedná se o logo žádného výrobce, ale o vyjádření země původu lososa. Článek si můžete přečíst tady.

Koko

Postup:

Porce lososa necháme proležet v cukru a soli asi 30-40 minut, poté otřeme.

Vývar a víno svaříme dohromady s bylinkami, kousky marinovaného lososa uvaříme na páře do růžova, dochutíme solí a ihned podáváme.

V plechové misce nad vodní lázní vyšleháme žloutky s rybím vývarem a šťávou z pomerančů. Jakmile začnou houstnout, všleháme vlažné máslo, vymícháme v krémovou omáčku a vložíme pomeranče nakrájené na segmenty. Dochutíme cayennským pepřem, solí a ihned podáváme.

Kostky dýně orestujeme na oleji, ochutíme skořicí, solí a rozinkami s madeirským vínem, krátce společně povaříme.

Jako přílohu podáváme bulgur dochucený petrželí a vinným octem.