Polévka z Jeruzalémského artyčoku s bylinkovou pěnou25 / 02 / 2013

Recept takto poskytla restaurace Costa Praga pro Vegetfest 2013.

  • Jeruzalémský artyčok – 0,5 kg
  • Máslo – 50 g
  • Mléko – 0,5 L
  • Smetana – 0,1 L
  • Zeleninový vývar – 0,2 L
  • Sůl – 5 g
  • Pepř bílý mletý – 1 g
  • Petržel – 200 g
  • Lanýžový olej – dle chuti

Artyčoky oloupeme, orestujeme lehce na másle. Přidáme mléko a smetanu, poté mírně vaříme do poloměkka.  Důkladně rozmixujeme. Ochutíme solí, bílým pepřem a ještě jednou provaříme.

Bylinková pěna:

Petržel  zblanšírujeme, zchladíme a rozmixujeme s osoleným mlékem. Vzniklou kaši přecedíme přes jemný cedník. Dle chutí dosolíme a za stálého mixování zahříváme na 70°C a vzniklou pěnou zdobíme.

Při podávání polévku zastříkneme bylinkovou pěnou a zakápneme lanýžovým olejem.