Zaprvé je tahle polévka lepší než dobrý vyprošťovák. Zadruhé je skvělá. Kombinace červené čočky, chilli, zelí a norimberské klobásy je neodolatelná. Všechno se hodí je všemu. Klobásky k čočce. Čočka ke kyselému a pálivému. Při použití více čočky by se jednalo spíš už o guláš, ve kterém stojí lžíce. A s dobrým kmínovým chlebem ji můžete považovat za hlavní chod. Do základu to chce vývar. Je to pruda, ale je to tak. Použila jsem kuřecí. Echt zeleninový a nebo třeba z morkových kostí a zeleniny by taky šel. Ve vývaru se skrývá tajemství i poctivost celého jídla.

Ingredience na plný hrnec polévky

  • 1,5 l vývaru
  • velký hrnek červené čočky
  • balení bílých norimberských klobásek (cca 9 ks)
  • 1/2 malé skleničky nakládaného bílého zelí
  • 1/3 láku z objemu téhle skleničky
  • 1 veliká žlutá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 dkg slaniny
  • 3 řapíky celeru (není podmínkou)
  • 1 větší brambora
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • tymián
  • majoránka
  • kmín
  • sladká paprika
  • chilli paprička
  • 70g másla

Nakrájíme si nadrobno cibuli, oloupanou bramboru, slaninu a řapíkatý celer. Pěkně dozlatova osmahneme na másle. Ideálně v hrnci s nepřilnavým povrchem. Poté zalijeme horkým vývarem. Přivedeme k varu. Vsypeme čočku a necháme asi 10-13 minut vařit. Rozmixujeme ponorným mixérem. Vrátíme na plotýnku. Zelí překrájíme na krátké (1-2 cm dlouhé) kousky. Přidáme ho do polévky, stejně tak i nálev. Přidáme všechno koření a necháme minimálně ještě 15 minut provařovat, zkrátka dokud zelí nebude měkké. Klobásky pokrájejte na centimetr dlouhé válečky a na minimu másla je osmahneme dohněda vedle na pánvičce. Přidáme do hrnce. Pár minut ještě vaříme, dochutíme, aby byla polévka silná a poctivá – možná potřebuje víc zelí nebo alespoň láku, chilli, kmínu, soli, pepře? Bylinek? Papriky? Ochutnávejte a dolazujte. Tahle polévka je nejlepší proleželá druhý den, takže ji dělejte klidně dopředu. Jen klobásky radím opéct a přidat až před podáváním. Záleží na vašem vkusu – jestliže je pro vás polévka příliš řídká, přidejte další čočku a vařte dalších 15 min (mixovat už nemusíte) a jestliže je moc hustá, stačí zředit vodou nebo vývarem a provařit pár minut.

KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje