Panenka, špecle, kapustičky25 / 10 / 2018

Ingredience na 2 porce

  • 250 g vepřová panenka (vcelku)
  •  Olivový olej na teplou kuchyni
  • 3 lžičky sádla
  • Pár lístků čerstvé šalvěje
  • Drcený kmín
  • 250 g chlazené špecle
  • 150 g čerstvé růžičkové kapusty (očištěné)
  • 60 g slaniny
  • 1 lžíce bavorské hořčice
  • 100 ml kuřecího vývaru (nebo bílého vína či vody)
  • 50 g brynzy
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy

  • Vepřovou panenku vcelku nechte půl hodiny venku z lednice. Zbavte ji blan, očistěte. Pomazejte olejem a položte na suchou pánev tak rozehřátou, že se z ní bude kouřit. Opečte po každé straně vždycky asi minutu tak, aby byl celý povrch zatažený, včetně kulatých konců.
  • Do pánve dejte lžičku sádla nebo oleje, pár vteřin v něm osmažte nasekanou šalvěj, obalte v ní panenku. Tu také osolte a opepřete.  Vložte do trouby předehřáté na 150 °C ideálně na pekáči s mřížkou, aby mohl horký vzduch proudit všude kolem.
  • Očistěte růžičkovou kapustu – odkrojte konec košťálku a odstraňte případné nehezké vrchní listy. Kapustičky rozkrojte napůl a pak nasekejte na tenké plátky. Orestujte je v rendlíku na troše sádla a slaniny, okořeňte drceným kmínem, trochou šalvěje a pepřem. Podlijte vývarem. Můžete ho nahradit i bílým vínem a vodou. Přiklopte poklicí a nechte dusit.
  • Panenka by si v troubě měla pobýt asi 13 minut, plus mínus podle průměru masa. Po vyjmutí ji nechte ještě chvilku odpočívat.
    Během toho začněte opékat špecle na troše sádla.
  • Také dochuťte kapustičky bavorskou hořčicí a brynzou, případně ještě přidejte trochu vývaru nebo vody, aby vznikla hustější omáčka. Ochutnejte, jestli je potřeba dosolit.
    Teď už můžete maso nakrájet na plátky a servírovat.

Zadání

Nádobí:
• středně velká pánev
• pekáč s mřížkou nebo s alobalem
• menší rendlík s poklicí nebo podobný hrnec
• větší hlubší talíř k servírování

Startovní podmínky:
• Trouba rozehřátá na 150 °C
• Maso min. 30 minut předem vyndané z lednice

Doplňující informace:
• Gramáž je myšlena již očištěných kapustiček – většinou je potřeba zbavit každou několika vrchních lístků a odkrojit kousek košťálku