Podzimní caprese08 / 09 / 2015

Ingredience na 1 porci

  • 1 ks buvolí mozzarelly
  • pažika, petrželka, případně libeček
  • sůl
  • pepř
  • extra virgin livový olej
  • 4 centimetrové plátky lilku
  • lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 plátky schwazwaldské šunky
  • pečivo italské typu (např. focaccia)
  • 4 cherry rajčátka
  • sůl
  • pepř
  • případně bylinky
  • pokapat oliváčem
  • cuketový květ
  • pokapat oliváčem
  • hrst drobných hub (např. líhovce moučného neboli Shimeji)
  • sůl
  • kmín
  • stroužek česneku na plátky
  • olivový olej

Ostřílená klasika ve formě italské trojky mozzarella – bazalka – rajčata je naprosto neochvějnou stálicí mezi předkrmy a saláty v italských restauracích. Čas od času, když jsou všechny ingredience opravdu kvalitní ( a to včetně olivového oleje navrchu), si dám říct i já. Doma jsem si ale začala ve filozofii codůmdal tvořit nejrůznější modifikace, které měla za úkol i víc zasytit a obměnit něco, na co jsme už notoricky zvyklí. Výsledek hýr.

Není na tom absolutně nic složitého. Prostě se na jedné pánvi postupně střídají nejrůznější ingredience. Všechny si je kolektujete na jedno místo a nakonec smícháte. Zásadní roli hraje olivový olej. Na tepelnou úpravu samozřejmě extra virgin používat nemusíte (i když některé druhy jsou k tomu nyní už také uzpůsobeny), nicméně ten, kterým ochutíte buvolí mozzarellu s bylinkami na konci, by měl být excelentní. Každopádně pokud dodržíte rozpis ingrediencí, rozhodně se nejedná o nějaký pdkrmeček, ale o pořádný hlavní salátový chod. Nebo rozdělte vše napůl.

caprese 22