Nepečený cheesecake22 / 05 / 2014

Množství ingrediencí záleží nejen na průměru vaší formy, ale také na požadované výšce cheesecaku. Moje formička měla v průměru jen 12 centimetrů, z čehož vytvoříte 4 rozumné porce. Na formu kolem 20 cm doporučuju o něco víc než jen dvojnásobné množství sušenek, tenká vrstva by s ohledem na poměrně velký objem krému mohla přeci jen příliš rychle zvlhnout. Tomu se dá předejít i tím, že sušenkový podklad dáte na 3–4 minuty do trouby rozehřáté na cca 190 °C, tím se trochu upeče a zpevní. Nezapomeňte ho pak ale nejen nechat zchladnout, ale zase dokonale vychladit v ledničce. Na vlažných sušenkách by šlehačka začala hned povolovat a už nikdy byste z toho nestvořili pevnou hmotu. Asi to tedy čtete neradi, ale své ideální množství si napoprvé budete muset vyzkoušet stylem pokus/omyl a pro všechny další případy už prostě vždycky budete vědět.

Ovoce se dá přidat dvojím způsobem. Buď vmíchat čerstvé borůvky nebo maliny přímo do krému, nebo polovinu krému nanést na sušenky, pak proložit vychlazeným ovocem, a druhou polovinu navrch – třeba u meruněk, broskví a podobně pevných plodů doporučuju nejen oloupat, ale hlavně také pár minut povařit ve vodě a následně zchladit – nejenže bude ovoce sladší, ale hlavně i měkčí a dortík se bude mnohem lépe porcovat.
V krému nemáte žádná syrová vejce, žádnou mouku, takže bez obav při míchání ochutnávejte, musí vám chutnat před tím, než jej začnete klást do formy. Takže ještě trochu vanilkového aroma? Citronové šťávy? Cukru? Ovoce nakonec udělá své, ale i samo o sobě to musí být dobré.

Ingredience na malou formu o průměru 12 cm

  • 1 balení sýru Philadelphia Original ( 125 g)
  • 150 g šlehačky (min. 33 %, ale ideálně 40 % tuku)
  • šťáva ze 1/4 limetky nebo citronu (nebo i víc podle chuti)
  • moučkový cukr (podle chuti, hmotu sladíme až nakonec)
  • vrchovatá lžička ztužovače dezertů za studena + lžíce vlažné vody
  • vanilkové aroma (možno vynechat)
  • 5–7 ks máslových sušenek (podle toho, jak tlustou sušenkovou základnu máte rádi)
  • 15 g másla
Servírujeme s ovocným coulis
Co se týče ovocné tečky, je k tomuto typu cheesecaku víc než žádoucí. Dortík je základ, který potřebuje doslova svou třešničku. Alespoň tak tomu bylo v restauraci, kam jsem si dorazila pro vzor. Prostě záleží, čeho je právě sezóna. Jahody, maliny, borůvky, meruňky, třešně… a kolik třešní, tolik višní (jen je nutné je dosladit). Vždy platí, že většinu očištěného ovoce rozvaříme s kapkou sladšího vína (k meruňkám, broskvím a podobně spíše bílého, jinak červeného), necháme pár minut vypařit alkohol a pak propasírujeme. Tuto hmotu můžeme doladit marmeládou příslušného ovoce, dosladit, ještě zredukovat… Coulis musí být vlažné nebo studené, pokud byste horkou směsí přelili cheesecake, smetana v něm se vám začne rozpouštět. A dozdobíte trochou zbylého čerstvého ovoce. Např. malinové coulis jsme dělali k čokoládovému fondantu. Video a celý recept tady