Nejjednodušší lívance21 / 01 / 2019

Ingredience na 4 dezertní porce

  • 400 g podmáslí
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 zarovnané lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli
    servírujte se šlehačkou, malinami, borůvkami nebo čímkoli, co máte rádi

Tyhle lívanečky ráno dáte i ještě v polospánku a se slepenýma očima. Stačí jakýkoli robot nebo nádobový šlehač, využít můžete i smoothiemaker. A navíc na nic nečekáte, nekynou!

Do robota, mixéru nebo šlehače vlijte podmáslí, přisypejte polohrubé mouky se špetkou soli, moučkového cukru, prášku do pečiva, dvě celá vejce, pořádně uzavřete, ať nemáte nově vymalováno a nechte stroj chvilku pracovat, ať je těsto hladké. Většinou tomu postačí 20 sekund. No a tím je nachystáno. Pořádně rozehřejte palačinkovou pánev, odměřte pár kapek oleje, rozlijte ji po celém povrchu a můžete začít lít malé lívance přímo z mixovací nádoby. Je to vlastně absolutně triviální, bez dalšího náčiní, a množství na ideální velikost se jednoduše odměřuje okem. Lívancům stačí jen poloviční výkon plotýnky, aby se dělaly tak akorát a přiměřeně rychle. Před každou várkou čtyř lívanečku přikápněte další olej a celý postup prostě opakujte. Množství těsta z tohohle receptu vystačí na 4 snídaňové nebo dezertní porce lívanců. Mají příjemně nakyslou chuť díky podmáslí, jsou pružné a lehké. Zdobte podle vlastních chutí, ale dobrým zvykem je nevynechávat šlehačku a lesní plody.