Minutová majonéza18 / 01 / 2019

Ingredience na 4-6 porcí

  • 150 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • 1 celé čerstvé vejce
  • 1 žloutek
  • půl lžičky soli
  • lžička hořčice (používám dijonskou)
  • čerstvě mletý pepř
  • necelá lžíce bílého vinného octa

Jak na domácí majonézu, která zabere minutu práce? Zapomeňte na metlu a pomalé přikapávání oleje. Jde to i bez upoceného obličeje a vlastně bez práce. Jen musíte znát pár pravidel:

  • Podmínkou je ponorný mixér vysokého výkonu a ideálně se čtyřmi noži.
  • Mixovací nádoba nebo sklenice musí být pouze tak široká, aby se tam hlavice mixéru vešla a to jak u dna, tak i nahoře.
  • Mixujte na nejvyšší výkon, tedy na turbo.
  • Nejvhodnější je používat ingredience stejné teploty (tedy mít olej a vejce buď obojí pokojové teploty a nebo obojí z lednice).

Vlijte asi 150 ml slunečnicového nebo řepkového oleje. Přidejte jedno celé čerstvé vejce a k tomu ještě jeden žloutek. Malou lžičku hořčice, čerstvě mletý pepř, půl lžičky soli a lžíci vinného octa. Ponořte mixér až na dno, a na nejvyšší výkon, tedy turbo, začněte mixovat. Pomalu táhněte směrem nahoru, a snažte se pak promixovat všechno v homogenní hmotu. Proces trvá maximálně půl minuty, než vznikne pěkně hustá lesklá majonéza. Ihned servírujte nebo dejte do uzavíratelné skleničky a do lednice. Bílek tu slouží jako stabilizátor, proto je lepší ho nevynechávat. Ostatně, kvalitní a co nejčerstvější vejce jsou samozřejmě absolutní základ.

Pokud chcete odlehčovat, zkuste také avokádovou majonézu!