Úžasný recept, kterým uděláte velkou radost coby teplým předkrmem. Ideální je ho konzumovat ihned vlažný po upečení, pak těsto začne tuhnout.

Ingredience na 4 předkrmové porce:

  • 1 plát kupovaného listového těsta
  • 2 ks hlívy královské
  • 6-8 dkg voňavé uzené slaniny
  • čerstvé bylinky (já dala petrželku, pažitku a rozmarýn)
  • 2 vejce
  • 50 ml strouhanky
  • 20 dkg vykostěného kuřecího stehna
  • kmín
  • sůl, pepř

Nejprve připravíme nádivku. Pokud nemáte rádi kuřecí kůži, kupte si rovnou stehenní řízek. Jestliže si na ní ale pochutnáte, doporučuju vykostit dvě malá kuřecí stehna a bude to akorát. Pošírování znamená ponořit něco do vody, vývaru nebo mléka o cca 80 °C, tedy, tekutina se jen vlní, ale nevaří. Já jsem při tomto receptu táhla vývar ze skeletu kuřete ještě vedle na polévku, takže jsem ho ponořila do něho asi na 10 minut ( i když mi maličko probublával, na šťavnatosti kuřecího to nic nemění). Kuřátko se bude následně ještě péct v těstě, takže není třeba ho příliš vysušovat. Vyjmeme, necháme chladnout, nakrájíme na kousky jako do polévky.

Nohy hlívy (můžete ale použít samozřejmě i lesní houby, pokud je sezóna a nebo žampiony, ideálně hnědé) pokrájíme na malé kostičky, slaninu stejně tak. Osmahneme na troše másla s kmínem a pepřem dozlatova. Přemístíme do misky. Přidáme kuře a nasekané bylinky. Necháme chladnout.

2 vejce rozkvrdláme v hrníčku. 3/4 množství přelijeme do misky k ostatním ingrediencím na nádivku, 1/4 nechte v hrníčku na pomazání měšců. V misce vše zamíchejte a podle potřeby přisypte strouhanku, bude objemově třeba cca velký panák, aby byla směs kompaktní, tužší. Osolte ji.

Těsto rozdělte na 4 díly, podle tvarů formiček ho ještě vyválejte, aby se zvětšilo. Stačí ho i opatrně vytahat. Moje formička měla průměr 10 cm. Vymažte ji, na dno vystříhněte pečící papír. Těsto rozmístěte všude ve formě, kraje nechte přes. Naplňte asi 1,5 – 2 cm vrstvou nádivky, jak to vyjde, a těsto po stranách soustřeďte do středu, aby vznikl měšec.

Na pánvi, kde jsme restovali houby a slaninu, restneme asi 1 minutu z obou stran i plátky kloboučku hlívy o výšce několik milimetrů. Pak je rozložíme a lehce přimáčkneme na měšce. Vše pokryjeme mašlovačkou vejcem a dáme péct do trouby na 180°C dozlatova. Zabere to cca 20 minut. Po vyjmutí necháme chvilku odpočinout, případně pak nožem lehce uvolníme po krajích, vyklopíme a můžeme podávat.

Stejně lze postupovat i s mletým masem místo pošírovaného kuřete. Mleté restujte spolu s houbami a slaninou do nádivky na pánvi a jinak postupujte stejně.

KOKO

Hlívu královskou, bylinky, vajíčka i skvělou slaninu jsem stejně jako farmářské kuře (a případně i skvělé mleté jehněčí i hovězí) sehnala na pátečním farmářském tržišti na Jiřáku.


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje