Sezóna: Meruňky09 / 08 / 2013

Ingredience na těsto na 8–10 knedlíků

  • 200 g hrubé mouky
  • 80 g tvrdého nastrouhaného tvarohu
  • 1 vejce
  • 30 g čerstvého droždí
  • 100 ml mléka
  • lžička cukru
  • 8–10 zralých meruněk
  • plus hrubá mouka na podsypávání

Meruňkové knedlíky v páře

Cílem mise je jednoznačný odklon od těsta tlusťocha, naopak, jde nám o co nejtenčí vrstvu, která jen tak tak pokryje obří slaďounkou meruňku uvnitř. Pokud nemáte ovoce pěkně měkké, opravdu sladké a skoro až moc zralé, radím ocukrovat moučkovým cukrem i meruňku uvnitř na řezu ještě před tím, než ji obalíte těstem. Jinak budete mocně cukrovat na talíři. Knedle v páře určitě zkuste – stačí klidně i máslem potřený pařáček na knedlíky vložený do hrnce s vroucí vodou a zakrytý poklicí. V páře jim stačí pobýt 8 minut. Máte jistotu krásného povrchu, nic se nerozvaří, těsto bude měkké, protože se to nemusí přehánět s moukou. Já už dělám v páře kromě bramborových prakticky všechny knedlíky – od houskových přes karlovarský až po tyroláky.

Servírujeme s rozehřátým máslem, moučkovým cukrem, dalším nastrouhaným tvarohem a kysanou smetanou nebo crème fraîche.

Postupujte podle videa – nechte nakynout v teple droždí rozmíchané s cukrem v mléce. Mezitím navažte mouku a nastrouhejte tvaroh. Přidejte vajíčko s kváskem, přikryjte fólií a nechte promíchané těsto vykynout opět někde v teple. Za půl hodinky bývá hotovo. Podle velikosti meruněk by těsto mělo stačit na 8 až 10 knedlíků. 

Nejjednodušší meruňkový koláč

Ingredience na 1 koláč 

  • 1 ks vyváleného listového těsta
  • cca 800 g meruněk
  • 4–6 lžic cukru krupice
  • hrst plátků mandlí
  • 3 vrchovaté lžíce meruňkového džemu
  • 1 dcl sladkého vína

podáváme s vanilkovou, kokosovou nebo mandlovou zmrzlinou … nebo s jakou chcete :)

Myslím, že postup podle videa je víc než jasný, recept je celkově pojat pro všechny s IQ nad 20, takže to jistě dáte :) Prostě těsto, propíchat, 1/2 cukru, mandle, na to meruňky, na ně druhá 1/2 cukru (množství podle sladkosti ovoce, ale nepřehánějte to, glazura bude taky sladká a zmrzka k podávání taky!). Pečte do zhnědlých krajů cca 20–25 min na 190 °C. Nevadí, když se lehce „chytí“ špičky meruněk. Jen musí být kraj opravdu tenký; pokud necháte silnější než 1 cm, zhnědne příliš rychle a meruňky se nestačí upéct. V rendlíku pak rozpusťte džem ve víně a natřete pěkně každou meruňku. Hotovson :)

Meruňkový džem

Ingredience na cca 1,5 kg džemu

  • 1,25 kg meruněk
  • 1 kg želírovacího cukru (krystal)
  • šťáva z 1 citronu
  • 300 ml vody

Opět stačí postupovat podle instrukcí ve fotoreceptu, prostě jen dodržujte množství, občas míchejte a tak trochu promačkávejte vařící se meruňky. Nikde jsem ještě neviděla, že by se loupaly, ale pokud by měly extrémně silnou slupku, můžete její zbytky před naléváním do sklenic vyndat vidličkou z džemu. Plníme do ještě horkých sklenic, sterilizovaných v troubě, ještě horkou tekutinou, uzavřeme a necháme vychladnout. Pokud je budeme správně skladovat v temnu a chladu, vydrží i dva roky.

A co s peckami? Připravte si buď louskáček na ořechy, a nebo prostě kladivo :-D Uvnitř jsou měkká jádra připomínající mandle. Jedno ochutnejte, jestli nejsou příliš hořká… v takovém případě použijte jen malé množství. Jestli vám ale chutnají, vyloupejte všechny a na posledních 5 minut varu je přidejte do džemu. Díky tomu bude mít trochu jinou chuť. Pak už je nevyndavejte, prostě i s nimi plňte sklenice.

A ještě připomínám teorii:

 Zkouška bodu tuhnutí

Nechte prázdný talířek 15 minut v ledničce. Na vychlazený talířek pak nalijte lžíci horké směsi a vraťte ho na 5 minut zpátky do lednice (během toho už směs v hrnci nevařte, odstavte ji, případně se na plotýnku pak ještě vrátí). Ukazováčkem pak lehce přitlačte na povrch směsi – když se svraští (zvrásní), je to hotové. Pokud ne, pokračujte ve vaření a vždy po několika minutách zkoušejte bod tuhnutí znovu.

Sterilizace sklenic 

Způsobů je víc, ale trouba mi připadá jako nejmenší námaha a čistá práce. Předehřejte ji na 140 °C, rozložte na mřížku sklenice a víčka tak, aby se navzájem nedotýkaly. Zavřete dvířka a nechte při dané teplotě 20 minut uvnitř. Použijete-li k plnění sklenic trychtýř, je nutné ho sterilizovat taky. Je-li plastový, stačí ho ponořit na několik minut do vařící vody. Snad je o něco kvalitnější než plastové lžičky z Pelíšků…