Chodí mi maily, co se stalo, že nejsou nové díly pořadu. A já to naprosto chápu, každý jen nevisí u facebooku (díky bohu) a raději se stará o to, co mu kdo uvaří nebo co on komu… ne co vařím nebo nevařím na monitoru já. Nicméně vysvětlení padlo – pořad jako takový skončil. Nejen proto, že jste na něj (statečně) koukali už čtvrtým rokem, ale protože i samotný Stream zaznamenal určitý vývoj. A i když jsem, přiznám se, že ze začátku ne s nadšením a ne z vlastní vůle,  pořad MENU domů ukončila, neznamená to, že končím s tím, co mám tak strašně ráda – natáčet videa nejen o vaření, ale asi i o své představě o tom, s jakou náladou by se vařit mělo a hlavně co společné jídlo do domácností přináší. Naopak. Dostala jsem větší prostor, širší možnosti, vyšší  rozlet. Prostě pokyn: Vymysli si cokoli, co tě bude bavit a lidi taky…Něco novýho, většího, lepšího. I když na tom budeš chvíli dělat potichu a bez obecenstva.

To, co mě na tom mrzí nejvíc, je skutečnost, že skalní fanoušci si na tu pravidelnost přísunu videí za ty roky zvykli. A teď nejsou. A přízeň je vrtkavá. Konkurence větší. Nic netrvá věčně. Taky se přiznám, že vedle práce „na tom novém“ je dost obtížné časově i finančně na vlastní triko udržet, co bylo. Chodit každý týden do restaurace za litr nebo dva, trénovat domácí zpracování, sama natáčet, stříhat… Před tím mě to živilo a byla to jedna ze dvou nejlepších prací na světě ( druhá je vysílat ranní show na Expres FM s kamarádem Márou ). Ale když má člověk (holka) ve třiceti letech avizovaný konec určité obživy na živnosťák, prostě přemýšlí, jak to bude mít dál.

Vaše hlavní otázka ale asi zní, na co budete koukat teď. A na co pak. Protože sama vím, že ta první tvorba a ten první nápad bývají alespoň co do pořadů nejlepší. A i ve filmovém světě dvojka málokdy předčí jedničku. Tak jsem to během Vánoc přestala brát jen jako svůj pořad, jako blog se soupisem receptů (a pár velmi osobních výlevů, protože jsem někdy magor).

Pokud se to začne brát jako součást většího plánu, který jsem ostatně vždycky měla, možná by se to dalo i zkousnout. Už od začátku jsem si totiž říkala, že celý ten název evokuje i něco jiného. MENU domů. Jídlo, co si vezmete domů. Nebo co si objednáte. Co vám třeba někdo doručí. Co si koupíte. Ale princip stejný – hlavně ať to ulehčí domácí vaření a nesníží dosavadní kvalitu. Ideálně i zvýší, protože se vám doma v malém množství s něčím crcat fakt nechce. Ale chci to udělat stejnou cestou jako s blogem a prvním pořadem. Sama, na koleni, od píky, s tím, že to taky vůbec nemusí nevyjít. Takže teď můžete koukat na novinky, které blog začne každým týdnem přinášet a úplně bez videí to také nebude. A pak budete koukat na to, jak se celý tenhle projekt vyvíjel a jak dopadne, protože to od začátku budeme také dokumentovat.

Blog nekončí. Naopak na něm uvidíte věci, které jiné blogy nenabízí. Jen to zabírá víc času a snažení. Nechci už nic dělat z týdne na týden, chci udělat něco většího nebo se o to alespoň pokusit. Chci nabídnout víc, než se jen koukat. Chci, abyste mohli ochutnat. Abyste si mohli přijít popovídat, zeptat se, pochlubit se s vlastní kulinářskou tvorbou. Začátek toho je vzhledem ke kýženému konci nyní dosti neprůhledný a centralizovaný na Prahu a postupně snad i na rodnou Plzeň, ale během pár měsíců už to tak, doufám, nebude. Nové nápady. Nové recepty. Nový pořad. Nové produkty. Nový přístup k tomu, co autor obyčejného blogu na internetu může a nemůže překonat.

Čekají nás zkoušky celé řady produktů. A „nás“ říkám proto, že testovat je budete vy. Já je budu vařit. Poprvé hranice onlinu bude překonána už zítra, 6. února 2016 na farmářských trzích na Náplavce mezi 8 a 14 hodinou. Budeme tam mít stánek s červenou stříškou, ve kterém ochutnáte dva prvotní základní vývary. Vše budeme mít ve velkých ohřívacích hrncích, dostanete je do kelímku to-go a buď si je budete moct jen vypít a nebo k nim přikoupit a zakousnout něco navíc.

Tomu něčemu navíc se oficiálně říká vložka do polévky. Pardon, ale tenhle název v souvislosti s čímkoli k gastronomickým mi moc chutně nezní :-D Na tom se shodnou asi holky i kluci. Takže pojďme zavést nový termín. Vsuvka ani vhoďka do polévky to nebude, to taky zrovna nezní poeticky – nazvěme to polévkovými přílohami. Alespoň než přijdu na něco lepšího (máte-li nápad, sem s ním!).

IMG_1925

Menu od Koko – Náplavka 6.2.2016:

  • 0,2 l Zeleninový vývar podávaný se směsí polévkových bylinek a kapkou lanýžového oleje (veg)
  • 0,2 l Vyprošťovací vývar z drůbeže od farmáře (směs kuřecí a krůtí) se směsí polévkových bylinek a kapkou lanýžového oleje
  • Polévková příloha: Omeleta z vajec od šťastných slípek s lanýžovou goudou a libečkem (veg)

Včera jsem připravovala tuhle první vývarovou megavárku, takže nabízím alespoň několikero dokumentujících fotek.

vývary koláž

Vývar je sice základ, ale my jím rozhodně jen začínáme. V nejbližší době ho začneme v různých variantách nabízet nejen horký v kelímku s sebou na trzích, ale i na domácí použití ve skleničkách s rozvozem po Praze zdarma přes e-shop s kvalitními potravinami OrbisFood.cz, bude k sehnání i na jejich prodejně v Roztokách u Prahy. Další body plánovaného portfolia budu odkrývat postupně. Každopádně už teď prozradím, že pokud nestíháte úvodní sobotní Náplavku, najdete nás ve středu 10.2. na Jiřáku a pak zas na Náplavce 20.2.2016, ale k tomu vám vyzásobím ještě podrobnějšími informacemi.

Tak přijďte na košt, těším se!

KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje