Lívanečky s jablky08 / 10 / 2013

Jednou za čas mám na lívance podle babičky neodolatelnou chuť. Můžete si je dát i s rozvařenými borůvkami nebo s jahodami, které rozmixujete spolu se šlehačkou, ale chtěla jsem je přizpůsobit aktuální sezóně, takže vyhrála jablka. Malý trik je i v tom, že čtvrtku jablka nastrouháte, místo toho, abyste všechno krájeli jen na kousky. Pak všechno společně podusíte, stejně jako je vidět ve videu, a vmícháte do hmoty, tak budou ještě jablíčkovatější.

Těstu dávejte čas na to, aby kvasnice mohly začít pracovat. Pokud je tam, kde vaříte, průvan nebo zima, pomozte si rozehřátím trouby na minimum, třeba na 50 °C, a dejte jej na chvilku tam. Těsto důkladně rozkvedlejte, ať v něm nejsou hrudky. Při pečení stačí už jen naolejovanou mašlovačku z prvního mazání pánve prohnat po jejím povrchu bez dalšího přilévání oleje, kvalitní pánev je ale nutná – silné dno se musí déle nahřívat, ale zas se vám odmění tím, že lívance nepřipálíte. První várka jde nejpomaleji a nejhůř, takže pokud se vám prvotní obracení nepovede, nevěšte hlavu, bude líp.

Ingredience na 2 porce

  • 1 sladké podzimní jablko
  • 150 ml polotučného mléka
  • 80–90 g polohrubé mouky
  • vrchovatá lžíce moučkového cukru
  • 10 g  čerstvého droždí
  • 1 menší vajíčko
  • špetka soli
  • skořice / perníkové koření
  • vanilkový cukr podle potřeby (na jablko)
  • malý panák rumu nebo amaretta
  • půl lžíce másla pod jablka
  • trocha oleje na pánev

Hotové lívanečky vkládejte opět do lehce rozehřáté trouby, ať nevychladnou. Pak stačí jen pocukrovat a jednoduchý podzimní dezert je na světě :)

V Praze se taky můžete zajít v pátek 11. 10. 2013 podívat na farmářské tržiště na Jiřáku, kde budou probíhat Jablečné slavnosti, víc info tady

KOKO