Letní supréme26 / 06 / 2018

Ingredience na 2 porce

  • 2 kuřecí prsíčka supreme ( s kůží a částí křidélka)
  • 1 malý lilek
  • 1/2 žluté papriky
  • 8 cherry rajčátek
  • 8 černých oliv
  • 1/3 červené cibule
  • 1/2 paličky česneku
  • 1,5 dl kuřecího vývaru (nebo bílého vína či vody)
  • 50 g bryndzy
  • 50 ml šlehačky 33%tuku
  • pár kapek citronové šťávy
  • pár snítek rukoly
  • špetka pražených slunečnicových semínek
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Ještě před tím, než na Mall.TV rozjedeme nové koncepty a pořady (ano, bude toho během pár následujících měsíců rovnou vícero), nabízím video natočené v rámci Kuchařské výzvy, které jsem se měla tu možnost zúčastnit. Povel přebírám od Emanuele Ridiho a dál posílám tichou poštu Honzovi Punčochářovi. Můj úkol zněl jasně – něco sezonního a parádního v rozpočtu do 150 Kč na dvě porce. Hračka :)

Oficiálně tenhle recept tedy nazvu:

Kuřecí supreme s bryndzovou omáčkou a pečenou zeleninou

Postup přípravy

  1. Naporcujte dva supremy i celého kuřete
  2. Rozpůlte lilek podélně
  3. Horizontálně odřízněte stopku z česneku, aby už byly vidět i ukrojené stroužky a zabalte do alobalu s trochou oleje  a soli
  4. Ukrojte z papriky 2 větší kousky a slupkou dolů položte na vymazaný pekáč k lilku a zabalenému česneku
  5. Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 190 °C
  6. Rozpůlte cherry rajčátka
  7. Cibuli nakrájejte na klínky
  8. Ztlumte teplotu v troubě na 120 °C a přidejte všechno k předpečené zelenině na pekáč
  9. Osolte a opepřete kuřecí maso, které doteď odpočívalo v pokojové teplotě
  10. Na troše oleje opečte maso nejdříve kůží dolů a pak z druhé strany dozlatova (z každé strany to bude chtít asi 4-5 minut na středním plameni)
  11. Přidejte kuře k zelenině na pekáč a nechte dojet při 120 °C minimálně 10 minut
  12. Poté rozbalte česnek, vymačkejte upečené stroužky a rozmělněte na kašičku
  13. Připravte omáčku svařením vývaru, šlehačky, česneku a dochuťte citronovou šťávou a pepřem
  14. Servírujte s rukolou a praženými slunečnicovými semínky

A teď ještě pár vlastních poznatků navíc k celému receptu.

  • Suprémy se dají někdy i pořídit samostatně bez toho, abyste je museli preparovat z celého kuřete. Použít můžete úplně stejně také kuřecí prsíčko s kůží.
  • Čím větší lilek, tím víc času bude v troubě potřebovat, vybírejte malé roztomilé lilečky, pořád je to jen součást přílohy.
  • Čerstvý česnek se peče rychleji než ta vysušená „vyzobaná slunečnice“ skladovaná celou zimu. Čas, který udávám, je pro pěkně mladé česnečky, jinak bude možná palička potřebovat víc času v troubě na vyšší teplotu, aby šly stroužky dobře vymáčknout.
  • Klínky cibule ukrojte silné, ať se nespálí na troud.
  • Bryndza je vážně hodně slaná, takže do omáčky asi nebude vůbec třeba soli. Omáčka poměrně rychle tuhne, takže ji servírujte dostatečně tekutou a vařicí.