Ladronka Gourmet Restaurant05 / 12 / 2012

Právě tento týden, konkrétně 3.12.2012, získala tato restaurace ocenění Czech Gastronomy Awards, stala se regionálním vítězem za Prahu 6 na základě hlasování veřejnosti. Vůbec se nedivím. Široko daleko se totiž tak dobře nenajíte. Z letních sportovních aktivit rolleři, běžci i pejskaři jistě znají občerstvení dole v budově Ladronky, možná i místní Bowling. Za návštěvu ale stojí právě hlavně Gourmet Restaurant v prvním patře. Byla jsem tu na degustačním menu už před rokem a mou spokojenost si bez problému udrželi i nyní. Normálně najdete na jídlením lístku tuto sestavu bez aperitivu za 890,- Kč pro jednu osobu. Testovala jsem ji ale pro Slevomat, kde je 6. a 7.12.2012 v akci i s aperitivem za 499,- Kč na osobu, resp. menu pro dva je za 999,- Kč a to se vyplatí.

Jako entré tu máme aperitiv Pineau des Charentes 0,04 l (takové napůl víno a napůl koňak, chcete-li koňak light s 19% alc.). Následně na začátek amuse-bouche. Ta se mění, podle toho, co kuchyně právě nabízí. V mém případě domácí sulc z vepřového kolínka s cibulkou a křupavým pečivem. Ideálně bych sáhla po troše octa navíc, ale já v něm s oblibou vše poněkud topím :)

V předkrmech je v menu pro každého na výběr ze dvou možností. Já zkusila samozřejmě obé. Máme tu vařený hovězí jazyk s domácím vlašským salátem a čerstvým křenem. Zaprvé pěkně naservírováno, zadruhé to dobře chutnalo. Pravda, na salátu tolik poznat, zda je domácí nebo ne, nebylo, ale kombinace to byla výborná a pro mnohé, kdož neholdují aktuálním trendům fusion cuisine lazeným do Asie, udělá radost. Druhá možnost tam směřovaná sice byla, ale velmi elegantně. Lososový tatarák s kapary a koriandrem mě nadchnul. Vypadal stejně dobře jako chutnal.

Jsme ale teprve na začátku. Na scénu totiž přichází humrové cappuccino s koňakem, mosaikou z tygřích krevet a koriandrovou pastou. Nejdřív dostanete na talíři jen krevetky v rosolu. Po zalití cappuccinem se začne teplem pomalu rozpouštět do polévky a ochucovat ji. Provedení mě moc bavilo. Cappuccino se polévce říká pro její pěnu nahoře. Jinak se jednalo o humrový vývar silný jak noha od kulečníku :) Obsluha nabízí trochu pepře z asi metr a půl dlouhého mlýnku na pepř. Dal by se používat i jako zbraň. V tomto případě ale polévce napomohl ještě k výraznější chuti.

Poslední dobou je velmi oblíbeným mezichodem na zbystření smyslů nějaký sorbet. Mám radost, že v Ladronce šli jiným směrem a vymysleli něco originálního, leč také osvěžujícího a hlavně lehkého. Byl to salát z lístků červené řepy, rukoly, segmentů z pomeranče a grepu s citrusovým dresinkem. Nepozorovaně mi kuchař umístil na talíř navíc i segmenty z citronu, takže jsem své chuťové pohárky opravdu vyšponovala k velké aktivitě :-D Dresink je velmi příjemný, celý salát by se hodil i na parné letní dny. Všechno k sobě pasovalo a rovnou jsem byla připravena na válečky z tuňáka v pepřové krustě s fava fazolkami. Ocenila bych dochucení i salátu z polníčku a klíčků červené řepy, méně pepře v krustě na úkor třeba sezamových semínek a možná i kapku kvalitní sojové omáčky navíc. Musí se ale nechat, že tuňák byl úžasně namarinovaný a zpracovaný.

Osobně už jsem začínala cítit, že by to i stačilo. Ale až nyní přišel hlavní chod. Hovězí líčka na smetaně s domácím karlovarským knedlíkem. Uf. Knedle měkké, omáčka podobná svíčkové, líčka se rozpadala. Celé jsem to už nezdolala. Co nakonec ale žádné problémy nedělá, to je ananasové carpaccio marinované v likéru Grand Marnier s domácí vanilkovou zmrzlinou. Té je mikrokopeček. Likér tolik cítit na ananasu nebyl, chutnalo to podobně jako klasický ananasový kompot. K tomu jste tu a tam narazili na kousek červeného pepře. A je zdoláno! Menu pokořeno. Koko přecpaná.

V restauraci mají navíc slušnou výstavku destilátů, na které jen tak někde nenarazíte a navíc za celkem příznivé ceny, takže je možno na vytrávení něco z toho vybrat. Stejně tak tu mají slušnou škálu kvalitních vín od 500,- Kč výš za lahev. Rozlévané francouzské stojí 80,- Kč za 1,5 dcl – v tom případě doporučuji červený Merlot.

Závěrem nutno říci, že místní šéfkuchař se učil u Gordona R. a je to znát. Dokázal ale pěkně skloubit nabrané zkušenosti s českou kuchyní a vše implantovat do moderního zpracování. Vychází z toho pohledný foodstyling, dobré dochucení pokrmů a i když se podíváte na ceny jednotlivých pokrmů v jídelním lístku, začnete přemýšlet o tom, zda se ten výlet tam nahoru na kopec nevyplatí. Já říkám jednoznačně ano. Obsluha je tu velmi milá, ale ne přehnaně strojená. Spíše příjemná a sem tam zavtipkuje, pokud je nutno, poradí… ale nevtírá se. Přesně to je ten poměr, kterého si cením nejvíc.

KOKO