Květák na kaši17 / 03 / 2013

Nejlepší recepty vznikají náhodou. Buď systémem co dům dal , případně co dům nedal a čím to můžeme nahradit a nebo plán C : mám chuť na všechny tyhle věci, takže je všechny smíchám :-D Květák na kaši vzniknul také tak.

Potřebujete čerstvý květák, poznáte podle nezvadlých lístků kolem – pokud jsou ve hvězdném stavu, klidně je pokrájejte a použijte spolu s jarní cibulkou. Na tři porce počítejte s malými růžičkami, které vrchovatě naplní půllitr, možná i trochu víc. Uzené tofu je ideální pro vegetariány. Já jím nejsem a přesto jsem na něj měla chuť. Jedno balení (něco přes 10 dkg)  je pro tři akorát. Můžete ho ale nahradit šunkou od kosti vcelku, nakrájenou na stejné nudličky jako mám tofu. Dolní plátek šunky není nutnost, ale pro ty, kterým maso voní, je to příjemné spodní překvapení a navíc se nemusíte obávat pak ani minimálního přichycení bramborové kaše u dna. Kopr dodává receptu šmrnc. Někteří ho nemohou ani cítit, v tom případě povoluji šnytlink. Sýr s modrou plísní dodá říz, ale dávejte ho jen s citem. Jdem na to.

Ingredience na 3 porce

  • 0,5l květáku rozděleného na malé růžičky
  • 7-8 středně velkých brambor
  • 350g smetany 12%
  • 1 ks jarní cibulky
  • muškátový ořech mletý
  • kmín celý
  • sůl, pepř
  • hrst strouhanky
  • cca 12 dkg uzeného tofu
  • 40 g másla
  • lžíce olivového oleje na pánev
  • lžíce na vymazání formiček
  • 3-5 dkg sýra s modrou plísní
  • 1-2 hrsti čerstvého kopru
  • 1 vejce
  • 3 kolečka šunky od kosti (možno vynechat)

Oloupané a nakrájené brambory dáme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme do měkka, aby šla ušlehat skvělá kaše.

Květák rozdělíme na malé růžičky a také přivedeme k varu. Vařte ho asi 6-8 minut – musí ještě příjemně křupat. Sceďte.

Na pánvi na troše oleje a másla orestujte nakrájené tofu (nebo šunku). Když začnou některé kousky hnědnout, přidáme do pánve i květák. Osolíme, opepříme, okořeníme. Promícháme a opékáme 3 minuty. Přidáme nakrájenou jarní cibulku a strouhanku. Po 2 minutách přilijeme cca 1 dcl smetany. Minutku ještě necháváme na plameni, pak odstavíme.

Ručně vyšleháme kaši s máslem, smetanou, solí a pepřem. Měla by být hladká, ale o něco víc tuhá než přílohová.

Vymažeme zapékací misku. Na dno položíme kolečko šunky od kosti. Na něj navrstvíme cca 2 cm bramborové kaše. Do květákové směsi vmícháme kopr. Rozdělíme ji na třetiny do misek, upěchujeme. Na povrch nasypeme tu a tam kostičku sýra s modrou plísní. Místy můžeme ještě přidat bobíky ze zbytků kaše v hrnci.

Zbytek smetany (asi 0,5 dcl) smícháme v hrnku s rozšlehaným vajíčkem, mírně směs osolíme a rozdělíme po povrchu do misek.

Zapékáme v troubě na 220°C asi 12 minut v troubě – vajíčko musí vyběhnout a po krajích u misky už hnědnout. Pokud povrch ještě není zlatavý, dolaďte to na gril na 2 poslední minuty. Po vyjmutí z trouby nechte ještě pokrm 5 minut odpočinout a v zapékacích miskách podávejte. Zdobíme koprem.

V desetinovém množství můžete to samé podávat i jako teplý předkrm v misce na šneky.

KOKO