Kuřecí quesadilla20 / 11 / 2011

Ingredience na 5ks quesadilly:

  • 5 pšeničných tortill
  • 4 masitá rajčata
  • 15 dkg chedaru
  • 8 dkg slaniny
  • koriandr
  • 2 velké červené cibule
  • olej
  • 2 velké kuřecí prsní řízky
  • mexické koření
  • chilli nebo tabasco, jak kdo zvládne
  • lžíce kysané smetany

Guacamole 5 porcí:

  • 1 avokádo
  • bílá cibule
  • šťáva z půlky limetky
  • zelené tabasco nebo jalapeňo paprička
  • koriandr
  • sůl, pepř

 

 

Pico de gallo 5 porcí:

  • 2 menší masitá rajčata
  • 1 střední bílá cibule
  • chilli paprička
  • šťáva z půlky limetky
  • koriandr
  • sůl, pepř

Postup přípravy receptu:

Nejdřív začneme salsami, pak už to totiž půjde ráz na ráz. Guacamole je skvělá nejen ke quesadille, ale taky k nachos. V tom případě doporučuju ještě úplně na konci přidat na drobno nasekaná červená rajčata. U našeho dnešního receptu ale oddělujeme jednotlivé barvy (bílá – kysaná smetana, červená – pico de gallo a zelená – guacamole). Jistě bychom našli více možností receptů. V mé oblíbené variantě figuruje samozřejmě především avokádo. Na guacamole je vhodnější to hnědofialové. To je zkrátka zralejší zelené. Tmavší jde pak lépe rozmělnit, ale i tohle zelené, ze kterého vařím v receptu, šlo jak po másle. A to doslova. Avokádo má přesně takovou strukturu a mazlavost. Každopádně vybírejte kousek při nejlepším bez tmavých skvrnek a porušení. I když, to se někdy lépe píše, než činí. Takže kdyžtak hnědá místa v dužině odřízněte a nepoužívejte. Hned po tom, co avokádu naříznete slupku a oloupete ho, následně pokrájíte na menší kousky, ho zakápněte limetovou šťávu, jinak by zhnědlo. Pořádně promíchejte. Pak už jen přidáváme ostatní ingredience a samozřejmě ochutnáváme. Každý snese jinou pálivost. Pro případně nutné zjemnění použijte trochu té načaté kysané smetany. Pokud stačí struktura na fotce, chce to minutu práce vidličkou. Pokud chcete opravdovou krémovitost, pak použijte mixér. Pico de gallo v sobě žádnou zradu neskrývá, prostě postupujte jako ve videu a je to. A opět ochutnávejte. Čím drobnější kousky jednotlivých složek se Vám podaří, tím lépe.

 

 

 

 

 

 

 A pak už se vrháme na pánev. Kuřecí maso osolte, opepřete, okořeňte směsí mexického koření a potřete olejem. Pokud pracujete uvnitř na sporáku, můžete si cibuli a slaninu nakrájet na malé kousky už teď předem. Na vypečeném tuku ze slaniny vše dozlatova orestujte a vyjměte. Otřete povrch pánve papírovým ubrouskem, na tortillu není třeba tuku. Položte placku na rozžhavený povrch a přidávejte všechny ingredience nakrájené na malé kousky. Přehrňte, opatrně obraťte a za 2 minuty je hotovo. Chedar musí být rozteklý a na tortile tmavá místa. Mě se to lépe konzumuje takhle vcelku, ale můžete quesadillu rozkrájet i na 3-4 trojúhelníky. Pak už jen lžíce tučné kysané smetany a vzhůru do toho!

KOKO