Kuře na víně15 / 10 / 2018

Ingredience na 2 porce

  • 2 kuřecí stehenní řízky s kůží nebo 2 stehna s kostí
  • Hladká mouka na obalení
  • 2 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje
  • malá mrkev
  • 50 g slaniny
  • 100 g celých menších žampionů
  • 50 g pórku
  • 1 stroužek česneku
  • tymián (čerstvý nebo sušený)
  • 100 ml červeného vína
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl
  • 250 g čerstvých těstovin (široké nudle papardelle)
  • petrželka

Postup přípravy receptu

  • Pokud jste nesehnali už vykostěné kuřecí stehenní řízky s kůží, pomozte si sami. Stačí menším ostrým nožem následovat kosti. Ty ale nevyhazujte, pomůžou nám ještě zesílit budoucí omáčku.
  • Každý řízek rozkrojte na 2 až 3 díly. Osolte je, přidejte tymián a zlehka je obalte v hladké mouce. Do hlubší pánve, na kterou máte i poklici, dejte přepuštěné máslo nebo olivový olej. Když se rozpálí, maso nejprve kůží dolů. Potřebujeme ho mít opečené hezky dozlatova z obou stran. Nezapomeňte na kosti – i ty můžete orestovat.
  • Během toho oloupejte a nakrájejte mrkev a přidejte k masu do party. Po chvilce také červené víno, u kterého je potřeba nechat odpařit alkohol. Na jiné pánvi na troše tuku opečte větší kusy žampionů, přidejte slaninu, pórek nebo šalotku. Pak také nadrobno nakrájený česnek, sůl, pepř a lžíci hladké mouky. Po minutě zarestování přendejte do hluboké pánve a přidejte nesolený kuřecí vývar a bobkový list. Duste na středním plamenu pod poklicí.
  • V rychlovarné konvici připravte vodu na těstoviny, v hrnci ji dostatečně osolte a přidejte čerstvé chlazené nudle. Vařte al dente podle návodu.
  • Kosti vyjměte z omáčky. Zkontrolujte, zda nepotřebuje ještě osolit. Těstoviny tam po slití na poslední chvíli naopak přidejte, aby nabraly její chuť. Přisypejte také petrželku. A můžete servírovat.

Celý půlhodinový recept vařený v reálném čase následuje tady.

Nádobí

  • hluboká nepřilnavá pánev s poklicí nebo podobný hrnec
  • menší nepřilnavá pánev
  • hrnec a sítko na těstoviny
  • rychlovarná konvice
  • hlubší velký talíř k servírování

Startovní podmínky

  • Maso vyndané z lednice min. 30 minut předem

Doplňující informace

  • Pokud neseženete už vykostěné kuřecí řízky s kůží, kulte klasická stehna s kostí a připravte si menší velmi ostrý nůž – na začátku receptu je společně vykostíme.
  • Těstoviny můžete použít samozřejmě i sušené, je potřeba pak ale počítat s delší dobou varu, protože čerstvé chlazené se vaří pouze 2–4 minuty.
  • Místo těstovin lze ke kuřeti na víně podávat i opékané brambory, bramborovou kaši nebo kuskus.