Kuře Masala17 / 05 / 2018

Ingredience na 6 porcí

  • 600 g kuřecích prsních řízků
  • 4 lžíce směsi indického koření (použila jsem tikka masala a curry směs)
  • 3x 130 g (3 balení) Řeckého jogurtu Milko 0%
  • 2 lžíce ghí (přepuštěného másla)
  • 2 lžíce kurkumy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 4 stroužky česneku
  • na palec velký čerstvý zázvor
  • 3 větší cibule
  • 250 ml kuřecího vývaru (při nejhorším vody)
  • 3 zralá rajčata nebo 1/2 plechovky krájených
  • lžička cukru (možno vynechat)
  • sůl
  • chilli paprička podle chuti
  • čerstvý koriandr
  • limeta nebo citron k servírování
  • basmati rýže jako příloha

Když jsem od vás na facebooku vyzvídala, čemu byste se rádi přiučili a jaké recepty vám na mém blogu chybí, až nebezpečně často v komentářích zazněla indická kuchyně. Přiznávám totiž, že k ní nemám pocitově tak blízko jako třeba k české nebo středomořské. Člověk se v životě ale musí naučit čelit výzvám, i když to znamená spousty učení a snahy. Tohle je, ač je to možná až neuvěřitelné, můj první hokus. Odborníci na indii určitě najdou něco, čím by se recept měl více držet tradic, ale z toho si dělat vrásky nebudeme. Výsledek chutná skvěle. Je poměrně rychle hotový. Příprava nenáročná. A navíc odlehčené složení bez tučné smetany nenaruší vaše plány na koupi menších plavek, než jste nosili na dovolené vloni.

Soupis surovin se na první pohled zdá děsivě objemný. Tak tomu bývá u všech indických receptů, protože se používá hodně různého koření. I když něčeho dáte méně, jiného více a něco mít vůbec nebudete, nakonec vám to bude chutnat, takže se určitě nemusíte stát otroky tohoto předpisu. Můžete se vydat i na kuchařskou zkratku a tím si vše dost ulehčit a to už i při nákupu. Řeč je o indických omáčkách a směsích koření už rovnou namíchaných a prodávaných ve skleničkách, ke kterým už je pak potřeba přidat jen jogurt a maximálně vše zředit vývarem (nebo případně vodou). Tím odpadá spousta složek a i mixování. Ve chvíli, kdy vážně nemáte času nazbyt, je to rozhodně přípustná varianta. Zdaleka to není ale taková sranda, jako když si všechno namícháte sami a objevujete během tvorby svůj vlastní boží recept na kuře v indickém stylu.

A jaké tam teda máte nebo můžete nasypat koření? „Masala“ znamená směs, curry koření je opět totální směska, takže – to, co vám voní. Ideální je proto zajít do obchodu s kořením, kde je možné se poradit i přivonět. Jsou směsi, které pálí, ale i jiné do sladka. Od každého výrobce chutná směs trochu jinak a má i jiné grády. Zkuste pořídit tedy koření z důvěryhodného zdroje. Část koření by se mělo také nasucho orestovat na pánvi, než přidáte ghí a dále pokračujete cibulí atd…. Ale jestli jste na startu, jděte na to pomalu. Nakonec zjistíte, že jste toho tam beztak mohli nasypat ještě víc :-D Fakt.

Postup přípravy

Nejdříve nakrájejte kuřecí maso na menší kostky o straně maximálně dva centimetry. V dietním rytmu používám prsní řízky, ale šťavnatější stehenní vám určitě zakazovat také nehodlám. Nasypte na ně v keramické míse všechno suché sypké koření (bude se vám zdát,. že je ho strašně moc, ale to je dobře – klidně ještě přidejte!), zakápněte pár kapkami citronové šťávy a přidejte jedno balení jogurtu. Smíchejte, ať je každý kousek pěkně obalený a nechte stát při pokojové teplotě někde, kam nemůžou kočky a psi a nebo, pokud nemáte čas marinovat můžete rovnou začít.

Rozpalte nepřilnavou pánev s těžkým dnem a na ní rozehřejte polovinu ghí (tedy jednu lžíci). Nechte maso za občasného promíchání zatáhnout ze všech stran na velkém plameni. Tu a tam se může pěkně opéct, ale hlavně ho nenechávejte příliš pouštět šťávu. Celý proces potrvá asi 4 minuty. Maso z pánve zas přendejte do mísy, kde bylo a nechte ho vyčkávat.

Nyní na druhé polovině ghí na středním plameni osmahněte cibuli. Když chytá barvu, přidejte i strouhaný zázvor a občas míchejte. Spolu s krájenými rajčaty přidejte i česnek. Po minutě přidejte vývar, další dva jogurty a přiklopte poklicí. Nechte 5 minut provařit. Pak pořádně promixujte.

Do pánve nyní vraťte nejen omáčku, ale i odpočívající maso se šťávou, kterou určitě pustilo.  Směs by měla probublávat ještě alespoň 10 – 15 minut, aby se chutě spojily. Během toho dochuťte cukrem, solí a případně lehce nařeďte troškou dalšího vývaru.

Co se týče přílohy, připravuji omáčku dostatečně lehkou a tekutou, aby v byla v pohodě kombinovatelná a konzumovatelná s basmati rýží. Další variantou je chlebová placka naan, která se dá koupit k následnému rozpečení či opečení už hotová, ale klidně i připravit domácí. Záleží na vašich chutích a na tom, jestli vám vadí lepek.

Recept jsem připravila k obědu pro kolegu Tomáše, se kterým vysíláme Odpolední show na Evropě 2 a který se rozhodl v květnu držet Hustou výzvu.