Dovolila jsem zajít zase o kousek dál, a tak jsem po netekutých polévkách zaútočila asi ještě drsnějším kalibrem: kuře, broskev, sýr. Klasická prasárna devadesátých let, která se občas ještě vyskytne i na jídelníčku restauracích uvízlých v čase. A víte co? Já na to mám někdy vážně chuť! Zkoumala jsem, zda na tom budou stejně i návštěvníci High Jumpu, a podívejte sami, jak to frčelo. Pro mě absolutně nad očekávání. Takže nejdřív připomínka z minulého týdne.

Než se dostaneme ke kubrosu, tady najdete recept na falešnou dršťkovou polévku z videa výš. A tady zas na hummus z červené čočky. A teď se vrhneme na ten šlágr.

Postup přípravy receptu

Namarinujte maso předem. Hodila jsem to do francouzského šmrncu, takže smíchejte fenyklová semínka, čerstvé lístky estragonu (při nejhorším sušený), víno, med a olej. Čerstvě mletý pepř a jen decentně soli. Lepší bude, když maso dosolíte až po ogrilování. Není to úplnou nutností, ale pokud marinádu projedete mixérem, chutě se lépe spojí.

Připravte si salsu. Očistěte fenykl. Dávejte si u něho pozor na dvě zrady – oschlý vrchní list, většinou lehce zahnědlý, nějak poškozený cestováním a pravděpodobně také obsahující velmi tuhé „vlásky“. Přiznávám, že ho většinou v supermarketech natajňačku odloupávám, protože se mi nechce platit na váhu za to, co doma hned vyhodím. Druhou zradou je ten tuhý střed. Pryč s ním, i když se fenykl pak rozpadne. Pro tuto úpravu je to úplně jedno. Fenykl dejte do trouby na pečící papír nebo lehce vymazaný pekáč na 180°C, dokud nezačne zlátnout. Musí hlavně změknout a na chuti zesládnout. Díky tepelné úpravě se zbavíte jeho až nadměrné výraznosti.

Broskve můžete použít klasicky z plechovky v sirupu, pokud jste vyznavači staré školy. Jestli vám jde o povýšení chodu zas o něco dál, zpracujte broskev jako v tomto receptu, kde ji nachystávám do provensálského salátu. Tady už budete ale potřebovat velmi výkonný mixér, ideálně blender, který je připraven na smoothies, výrobu mouky z ořechů a ledové tříště, já mám tenhle. Zkrátka ostré nože jsou podmínkou. Broskve s fenyklem můžete zakápnout citronovou šťávou. Přidejte scéme fraiche nebo tučnou kysanou smetanu. Znovu ještě projeďte a dochuťte solí a pepřem. Pokud se vám salsa bude zdát příliš výrazná, vmíchejte ještě kysačku, má to chod osvěžit, ne všechno přebít.

Maso ogrilujte dozlatova, ale ať zůstane uvnitř luxusně šťavnaté (nikoli nedodělané). Pokud je nutno, dosolte. Nechte odpočinout a pokrájejte každý řízek na pár širších nudliček. Pokud připravujete kubros doma, využijte ideálně kontaktní gril, který doporučuji použít i na zapékání plněné tortilly. Venkovní varianta samozřejmě vyzývá ke grilování na roštu a venkovním grilu. Na High Jump jsme si s sebou přivezli plynový od Outdoorchef, takže byl rozžeh naprosto bez práce.

Nakrájejte salát. Little Gem je vlastně baby římský salát. I ten můžete použít, stejně tak jako ledový. Prostě něco, co vydrží. Nastrouhejte dobrý sýr vhodný k zapékání, dosti tučný. Tortilla už je v tuhle chvíli, předpokládám, koupena :).

Kontaktní gril rozpalte jen na sandwichové nastavení, ať se placka neopéká až příliš rychle. Když je ready, sázejte to tam. Polovinu placky pomazejte asi lžící nebo lžící a půl salsy. Na to maso. Pak salát. Pak sýr. Nakonec jsem tohle pojala za ideální pořadí. Samozřejmě, že stačí i kvalitní velká pánev, ale budete muset prokázat dávku zručnosti při otáčení naplněné tortilly, protože je opravdu dobré opékat z obou stran. Ať žije kubros!

kubros 1

KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje