Než se dostanu k jádru čivavy (trochu jsem si to poupravila podle svých momentálních domácích mazlíčkovských preferencí), tedy k tomu, že začíná Grand Restaurant Festival 2015 a mým postřehům z tiskovky, jíž jsem se ve středu účastnila, chtěla bych nabídnout malý přehled toho, jak se u nás momentálně restaurace hodnotí. Některé jsou totiž Grand a TOP, jiné jsou Restauracemi roku a další zas Nejoblíbenější. Každou anketu vyhlašuje někdo jiný, samozřejmě. Zjevně se jedná i o jiné hodnotitele (jsou jich dosti rozdílné počty). Co je tedy nejprůkaznější? Podle čeho se řídit? Čemu se ksakru dá teda věřit?

Grand Restaurant Výběr (GRV)

„Jediný nezávislý průvodce nejlepšími a nejzajímavějšími restauracemi v České republice“. Takto Výběr sám sebe prezentuje na svých internetových stránkách. Vím, že mnozí z oboru mají s mnohými slovy v tomto sloganu poněkud problém. Nebudu tu zpytovat ničí svědomí, najímat soukromá očka, pořizovat detektor lži ani nic podobného. Ať je to, jak je to, momentálně tu tenhle žebříček má asi největší váhu, resp. nejlepší PR. Já ho dávám v pořadí na první místo kvůli nepopiratelné tradici. Žádné takové ofiko hodnocení restaurací tu není déle a zná ho asi nejvíce lidí. Leč zdaleka nemá nejvíce hodnotitelů. Držím tu knížtičku s označením 2015 v ruce a skoro mě děsí informace na zadní straně obálky:

588 hodnotitelů

6 480 010 Kč útrata za konzumaci

Jsem celkově nervózní ze samotného minimalistického počtu hodnotitelů. 588 lidí rozhodlo? Není to krutopřísně málo? Pavel Maurer mi to vysvětlil tak, že jsou to hodnotitelé prověření a důvěryhodní a to má pro něho větší váhu, než aby mohl hlasovat kdokoli o čemkoli a mohlo se to zbytečně fejkovat. Na jednu stranu chápu, na druhou chápu i možnou námitku v tom, že pokud by se jednalo o desítky tisíc hlasů, zas by to celé mohlo vypadat jako kolektivnější rozhodnutí českého lidu. Osobně nechám v restauracích ročně skoro desetkrát víc než průměrný hodnotitel. A asi jich stihnu i víc navštívit. Stejně když chci mít přehled v tom, co se na naší scéně děje nového, nestíhám většinou každoročně znova a znova obcházet ty stálice, které se v TOP 10 často už roky vyskytují. Takže se mezi hodnotiteli zjevně nachází dosti takových řekněme štamgastů a mají své oblíbence. Na můj osobní vkus je dnes už takový žebříček příliš málo transparentní na to, aby kolem něho nevznikaly fámy a nedůvěra.

Já tedy obvykle ocením nejvíc žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100. Tady máme z desítky restaurací pražské jen tři – Home Kitchen, Maitrea a Café Lounge. V TOP 10 Absolutně je skore přesně opačné. Výjimkou potvrzující pravidlo toho, že se v desítce nej nachází současně ty nejdražší, je tento rok Farma Košík. Držím jim palce, ať se udrží v TOP 10 i příští rok a nezdvojnásobí ceny. Jsou na třetím místě za Terasou u Zlaté studně a Alcronem a jediní, kdo mají průměrnou útratu na člověka nižší než tisíc korun (a to znatelně, uvádí se tu 430 Kč, chystám se vyzkoušet!).

Co se týče vyhlašování tohoto ročníku Výběru, byla jsem v prosinci na místě, v Míčovně Pražského hradu. Můžete si prohlédnout taky pár fotek. Následně jsem se velmi zvláštním způsobem ocitla spolu s Kamurou na velmi uzavřené oslavě vítěze přímo v restauraci Terasa U Zlaté studně a během tance s šéfkuchařem dohodla na jaro, že se půjdu na nějaký den podívat do kuchyně a budu makat, takže už znáte jeden z plánů do nové sekce MENU domů, Šéfkukačky. A ten večer jsem si vlastně s Honzou Punčochářem plácla hned i na druhou v jeho novém působišti, Grand Cru. Z tohohle pohledu tedy velmi plodná akce :)

GRV 3 GRV 2

GRV 4

GRV 5

GRV 6

Restaurace Roku (MRR)

Maurerův původní velký sponzor (Matonka) přesídlil právě sem, proto to emko na začátku zkratky. Organizátor kulantně na svém webu vysvětluje, že „v Česku neexistovala veřejná anketa o nejlepší restauraci založená na velkém množství hodnocení v řádu desetitisíců…“ A vlastně mají recht. Anketa vyhlásila výsledky prvního ročníku v polovině listopadu 2014. Hlasování probíhalo během uplynulého roku prostřednictvím rezervačního portálu restu.cz na základě rezervací v jednotlivých podnicích. Má to svou výhodu – víme, že ti lidé, kteří hlasovali, tu opravdu byli, protože podmínkou byla uplatněná rezervace. Navíc mě uklidňuje i ten počet lidí, kteří hodnotili – 45 672 zní sakramentsky líp než 588. Absolutním vítězem téhle ankety je pořadové číslo 22 z té předchozí: pražská La Finestra in Cucina. Věřili byste, že jsem tam byla poprvé až těsně před Vánoci? Můj gastrozážitek očekávejte na blogu v řádu dnů :) Každopádně komplet výsledky tohoto hlasování najdete tady. Na udílení jsem i přes pozvání nakonec nedorazila, protože jsem ten den měla autogramiádu kuchařky v Brně, takže příště. Výsledky, myslím, odráží preference širšího českého vzorku hostů, nejen těch nejmovitějších. Finestra ale ukazuje, že hlasují rozhodně i ti, kteří na to mají. Nicméně v širších top desítkách se pak objevují i klasické hospy, kam se chodí na pívo a na něco dobrého k němu. Srovnáním se ankety nevyhnou, leč by jistě obě strany chtěly. Chápu, jedny jsou Grand a TOP, druhé jsou prostě Restaurace roku… A tak je asi nutno koukat nejdřív do vlastní peněženky, pak na web příslušné („dražší“ nebo „levnější“) ankety a její výsledky, pak na web daných restaurací a vybrat si. A nebo koukat na můj blog, že? Tady se toho taky kopu dovíte :)))

Nejoblíbenější restaurace 

No a světe div se, o měsíc později, tedy v polovině prosince 2014, jsem objevila zprávy o prvním ročníku další ankety. Tentokrát organizoval RestaurantTip, který mimochodem vydává i svého tištěného průvodce, takže ten první zas tak jediný není. Tady bylo hlasování pojato jako soutěž pro veřejnost – aneb hlasujte a můžete vyhrát ceny za sto tisíc. Jediným kritériem je spokojený zákazník, nerozlišuje se tu cena, interiér, obsluha a podobně. První ročník se uskutečnil pod záštitou Asociace Hotelů a Restaurací ČR, která byla pro rok 2014 vyhlašovatelem soutěže. Vyhrála pražská Brasileiro. Resp. ony jsou dvě – ve Slovanském domě (91.místo v GRV) a pak U Radnice (53. místo v GRV), obě jsou v TOP 10 v Praze v MRR – nebo možná jen jedna. Všude se píše Ambiente Brasileiro, Praha 1 – jenže na Praze jedna jsou obě, je to nešvar :) Nebo že by se jim hlasy sčítaly? Každopádně ani tady se nedivím, protože koncept, kterým restaurace vládnou, je českým strávníkům velmi blízký – all you can eat, navíc včetně skvělých steaků a celkově kvalitních surovin, jak je v Ambi zvykem. Do ankety zahlasovalo necelých pět tisíc lidí celkově.

Grand Restaurant Festival 2015

Čímž jsem celkem zásadně odbočila od festivalu, který se rozjíždí už 15. ledna a potrvá do konce února 2015. Při pátrání po rezervačním webu (jinak než elektronicky si místo nelze zajistit) jsem marně hledala hvězdy dvou dalších anket, Finestru a Brasileiro. Ambiente a teď už i podniky kolem Finestry tvoří v Praze velmi silné „gastroskupiny“, které se zjevně s GRF 2015 nekamarádí. Respektive mají zjevně vlastních hostů tolik, že není třeba se festivalu zúčastnit. Vyjma La Degu, spadající pod Ambiente, která nabídla i tento rok sporých 52 míst (jiní nabízí třeba i 2000). A tradičně byla vyprodána během pár okamžiků po otevření registračního systému. La Degu i přes malý počet míst udržuje restauraci jen poloplnou, aby hosté nebyli příliš našťouchání a měli vlastní vzduch k dýchání. Proti tomu ani Ň. Jen snad povzdech, že jsem rezervaci nestihla. Opět. Ale vyprodané jsou i další stálice a současně restaurace, které se skvěle umístily v GRV. Jsou současně velmi drahé, a tak je pro zákazníka nejzajímavější si za jednotnou festivalovou cenu za menu dojít právě sem než do levnějšího podniku, kde cenový rozdíl od normálu není tak velký. Konkrétně Essencia, Bellevue a Terasa U Zlaté studně

Z TOP 10 se účastní i další restaurace. Třeba Farma Košík, Koishi (Brno), Promenáda (Karlovy Vary), Piano Nobile (Mcely) – v těch si místa pro tuto chvíli ještě můžete zamluvit, ale někde už ubývají.

Zopakuju i pro tenhle ročník princip věci: Musíte být registrovaní ( a nebo se nově zaregistrovat) na stránkách GRF. Přihlásit se. Prohrabat se nabídkou 85 restaurací ze 32 měst třeba podle lokality a nebo podle kýženého pokrmu či celého menu. Rozmyslet se, zda chcete… eee … Hoj ty Štědrý večere, to je dlouhý, zkopíruju vám to sem…

Základní
ochutnávka
Zakladni ochutnavka 1 jídlo dle výběru
+ 1 lahev přírodní minerální vody nebo pramenité vody z Vodní karty generálního partnera GRF, společnosti Kofola

250
Dvouchodová
degustace
Dvouchodova degustace 2 jídla dle výběru
+ 1 sklenka vína nebo 1 sklenka piva
+ 1 lahev přírodní minerální vody nebo pramenité vody z Vodní karty generálního partnera GRF, společnosti Kofola

500
Tříchodová
degustace
Trichodova degustace 3 festivalová jídla
+ 2 sklenky vína nebo 2 sklenky piva
+ 1 lahev přírodní minerální vody nebo pramenité vody z Vodní karty generálního partnera GRF, společnosti Kofola

600

 No, následně teda ještě ověřit, že daná restaurace má volná místa, zadat, kolik jich chcete, podle toho se vám nabídnou možná data a hle, pokud něco bude vyhovovat, objednáte. A zaplatíte předem. Ostatní naštudujete už rovnou na jejich webu, ať vám to sem nekopíruju všechno.

Tiskovka k akci proběhla na lodi Grand Bohemia, která na Valentýna nabízí orientální kuchyni pod pseudonymem „MňamLoď“. Pamatuju si, že se školou jsme si každý rok objednávali kalbu na Visle (název lodi kotvící kousek od Palackého náměstí). Tohle je dost jiný kafe :-D

GRF 10

GRF 2

GRF 7

Orientální kuchyni jsme tu také měli možnost ochutnat, nicméně já indické stále nepřišla na chuť. Pardon.

GRF 5

GRF 8

GRF 9

Šéfkuchaři restaurací Terasa u Zlaté studně a Coda připravili takovou dětskou svačinku De Luxe… bagetku s mrkvičkou a jogurtík s musli. Naštěstí už jsem velká holka, protože malá Kokinka měla mnohem radši párek v rohlíku :) Ale tohle je bezesporu hodnotnější strava. A to byl taky účel. GRF totiž podporuje 1 Kč z každé degustace charitativní projekt e-Svačinky, který spojuje dvě důležitá témata: zdravé školní stravování dětí a začlenění handicapovaných spoluobčanů do společnosti. Ti pardubickým školákům svačinky vymýšlejí, připravují a rozvážejí. A toho si cením. Snad se něco takového rozmůže plošněji po celé republice. Brambůrky z automatu a ani ten můj párek nedělají hezká ani zdravá těla.

GRF 3

GRF 4Takže teď už záleží jen na tom, kam se chcete zajít podívat a na co máte chuť. Mě osobně se třeba moc líbí menu sestavené restaurací Genius Loci (Žebrák). Možná se tam potkáme! Asi bych si ty místa měla rychle zarezervovat, ať mi je nevyberete :-D

KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje