Kapustové závitky11 / 02 / 2014


Náplni k zavinutí se meze nekladou, je to Nekonečný příběh, hranice říše Fantazie neexistují. Já jsem zvolila kombinaci maso + mozzarella + kapusta +  kuskus (samozřejmostí jsou všechna ta ochucovadla a dochucovadla v podobě česneků, cibulí, koření a bylinek). Ale maso můžete vegetariánsky nahradit strouhaným tofu a přidat víc sýra nebo vajec, aby všechno dobře pojilo, kuskus nahradit bulgurem, předvařenou rýží nebo třeba těstovinovou rýží. Zavinovat vlastně můžete i do klasických předvařených zelných listů, a nebo dokonce do listů zelí pekingského… Klidně experimentujte a zkoušejte svou vlastní ideální verzi. Já se podrobněji pověnuju té, kterou vidíte ve videu.

Kuskus coby součást náplně je naprosto nenáročný. Prostě ho tam nasypete (syrový) a promícháte se vším ostatním. Co se týče kuskusu coby přílohy, chce to dodržovat pár zásad, díky kterým to nebude jen žluté sypké cosi, ale zázrak rozšiřující vaše přílohové obzory. Kuskus sám o sobě nezahrnuje příliš chuťových možností, které by vystřelovaly explozivní vjemy vstříc našim chuťovým pohárkům, nicméně má určitý mocný potenciál, díky němuž z něj lze vytvořit něco fantastického. Během pár minut totiž ochotně nasaje jakoukoli tekutinu. Stačí vývar (nikdy ne jen voda) z odřezků masa, s trochou kořenovky. Musí se ale dostatečně osolit – nejen aby byl dost slaný vývar, ale aby se jím osolil právě i kuskus. Rovnou do vývaru nasypte taky pepř, můžete přidat chilli, kari… A ještě jedna věc – nikdy nezapomeňte na kyselé. Kuskus bez citronu (nebo vinného octa) je jako láska bez… bez … é … intimní blízkosti, no víte, jak se to říká. Všechno to v rendlíku smíchejte, nechte krátce povařit a vroucí tekutinou zalijte kuskus promíchaný se lžící oleje v horkuvzdorné míse. Zamíchněte, přiklopte a za 8 minut je zázrak na světě. Pokud do něj chcete přidat čerstvou zeleninu, tak až po těchto osmi minutách. Všechnu svěžest a vláhu by z ní totiž vysosal, bylinky by se slehly… Na obalech se většinou uvádí, že je třeba tolik mililitrů tekutiny, kolik gramů použijete kuskusu – já mám ale raději vláčnější texturu a jistotu, že nebudou zrníčka ani trochu chroupat, proto dávám běžně kolem 1,5 dílu tekutiny na 1 díl kuskusu. Jamie Oliver dává dokonce 2 : 1.

V receptu postupujte podle videa. Co se týče pečených paprik, je to hračka – stačí čerstvou masitou kapii nakrájet na 4 ploché kusy, slupkou nahoru dát na pekáč a nechat alespoň částečně zčernat pod grilem na maximální výkon v troubě (a nebo na grilu, slupkou k mřížce), trvá to asi 15 minut ani ne. Pak je přemístíte do igelitového pytlíku a necháte zapařit, klidně i půl hodinky. Čím déle, tím se budou snadněji loupat. Slupku opatrně stáhněte a je to. Buď je můžete použít rovnou do omáčky, a nebo naložit do vysterilizované sklenice, zalít horkým olejem, proložit česnekem a bylinkami, uzavřít a po vychladnutí dát do chladu. I o tom byl tenhle díl MENU v sezóně.

Ingredience na 4 velké závitky až závity

  • 4 velké kapustové listy na obal
  • 4 menší do náplně
  • malá cibulka
  • drcený kmín
  • paprika (lahůdková, pálivá nebo uzená)
  • sůl, pepř
  • 1 vejce
  • 100 g mozzarelly
  • 200 g vepřového mletého masa
  • 200 g hovězího mletého masa
  • 3–4 hrsti syrového kuskusu
  • tymián
  • případně trochu strouhaného sýra na spojení listu a směsi
Ingredience na 4 porce omáčky
  • 500 g rajčatové passaty (pyré)
  • menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 grilovaná nebo pečená paprika
  • rozmarýn nebo bazalka
  • 150 ml vody nebo vývaru
  • lžíce cukru
  • sůl, pepř
  • případně chilli

 

Ingredience na 4 porce přílohového kuskusu

  • 300 g kuskusu
  • cca 450 ml tekutiny celkem
    • 420 ml vývaru
    • 30 ml citronové šťávy
    • sůl
    • pepř
    • příp. další koření
  • čerstvá zeleň (např. petrželka nebo se skvěle hodí i nasekaná rukola)
  • nakrájená rajčata podle vkusu