Přiznám se rovnou a bez mučení – nejsem zrovna dezertní typ. Po jídle mám obvykle větší chuť na tláču s octem než na dortík, ale rozhodla jsem se postavit svým nedostatkům čelem a zapracovat na sladkém pečení. Povím Vám, žádná legrace. Zkusila jsem šest různých variant těsta. Hledala od kuchařek přes weby o vaření až ke gastroblogům… Všude se psalo něco jiného, a tak se to muselo jedině zkusit všechno a porovnat. Proto říkám, že to zvládnete i napoprvé.
I já tohle těsto dělala před týdnem premiérově.

Zkusila jsem různé poměry másla a mouky, ale také těsto s olejem, Herou a těsto tažené. Na tažený závin jako začátečníci raději zapomeňte. Nedokážu si představit, jak zkrotit tenhle lepkavý fujtajbl. To asi nechám fajnšmekrům a babičkám, které mají zkušeností víc. Olejové těsto po upečení bylo tvrdé a nejde moc dobře válet. S tím máslovým je to o něco lepší. Ale taky žádná sláva. Třikrát hurá si zaslouží až Hera. Ano, tohle pečení mi vážně udělalo radost. Těsto se nejlíp válelo, nemělo tendenci se znovu smrskávat, zůstalo měkké i po upečení, nenafukuje se, lískuje se, je měkkounké, nejlíp se s ním pracuje, nedrolí se při krájení.
Takže to je vítěz:

Těsto na 1 velký závin:

  • 250g hladké mouky
  • 100g Hery
  • 1 vejce M
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 1 lžíce octa
  • špetka soli
  • trochu mléka na pomašlování

Na náplň 1 závinu:

  • 4 červená jablka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr
  • trochu strouhanky
  • popř. rozinky, mandle, ořechy…

Postup přípravy receptu:

Stačí postupovat podle videa, nic víc v tom nehledejte. Všechny nezdary jsem prožila za Vás, takže jdete najisto. Heru si vyndejte třeba 10 min předem z lednice a nakrájejte na kostky. Měkne rychle. I vajíčko nechte nachytat pokojovou teplotu. Mouku prosyjte. Propracovávejte tak 5 min, ať je hmota kompaktní. Až do ní posbíráte všechnu mouku, omyjte si ruce, míň se vám bude lepit. Trochu mouky přidat ještě můžete, pokud by to jinak nešlo. Naopak, v případě minivajíčka to bude chtít možná půl lžíce vody navíc. Všechno na pomoučeném válu pomuchlujte a dejte do ledničky na
30 min ve folii odpočívat.

Tvar jablek do náplně je na Vás. Strouhejte, krájejte…jak chcete. Někdo je ani neloupe, ale některé druhy mají slupku, která barví dočervena a pak to vypadá spíš jak závin ze švestek. To se mi moc nelíbí, takže já okrajuju. Aby závin nebyl příliš vysoký, volím kombinaci – co jde dobře nastrouhat, strouhám, zbytek pak na malé plátky. Pakliže Vám jablka začnou hodně hnědnout, můžete je pokapat citronem,
ale myslete na víc cukru na závěr.

Těsto jde válet úplně samo. Bude ho trochu víc, než budete potřebovat,ale to je dobře, alespoň zarovnáte okraje v klidu a nebudete muset nikde natahovat a podobně. Posypte ho trochou strouhanky, která saje přebytečnou vodu z jablek, na to jablka. Pokud pustila šťávu, nedávejte ji tam. Posypeme celým vanilkovým cukrem a já dávám jen půl skořicového (od Dr.Oetkera). Je to o tom, jak sladký štrúdl máte rádi i jak máte sladká nebo kyselá jablka. Přidejte i další pochutiny jako rozinky nebo ořechy, máte-li rádi. Pak opatrně zavineme jako ve videu, ořízneme přebytečné okraje,
zabalíme konce a přendáme na pekáč s pečícím papírem.


Potřeme mlékem. To dodá zlatavost i vláhu těstu, takže je to opravdu důležité. Nechcete-li ho kvůli tomu kupovat, tak alespoň rozšlehaným vajíčkem, ale nejlepší zkušenost mám s tím mlékem. Ještě každých 10 cm délky propíchneme zvrchu těsto vidličkou.
Tudy bude odcházet pára a tak se nám ta nohavica nebude naparovat :)

Nejdřív peču na 160-170 °C uprostřed výšky trouby, asi 35 min. Pokud už je zlatý, za 5 min ho vyjmeme. Pokud je bledý, dáme teplotu na poslední minuty na max a nebo na gril, ale nespouštíme ze závinu oči a hlídáme, aby se nechytl moc. Pak chce odpočívat, i přesto, že provoní celý byt, buďte trpěliví. Alespoň do vlažného stavu. Já ho mám nejradši vláčný až druhý den. Servírujeme posypaný moučkovým cukrem,
popřípadě se zmrzlinou nebo šlehačkou.

Vidíte, je to hračka :) KOKO



Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje