Ač se MENU domů zabývá často domácí přípravou pokrmů inspirovaných jejich zpracováním v restauracích, je fakt, a to musím prostě přiznat, že úplně pořád člověk doma vývařovnu dělat nemůže. Jídlo je (nebo by alespoň mělo být) zážitek, vaření je (nebo doufám, že je) relax a zábava, ale někdy na to prostě člověk nemá čas, náladu nebo cokoli jiného. Díky tomu ale nebudeme držet hladovku. A tyhle případy může vykrýt nejen rohlík se salámem jen tak z papíru, ale když je chuť na něco pořádnějšího, tak taky dovoz jídla domů nebo do kanceláře. V poslední době tohle odvětví zaznamenává celkem boom a od rozvozů pizzy a kebabu se to přece jen dostává i ke květnatějším možnostem. Tenhle trend rozhodně nehodlám přehlížet, naopak. I já si někdy něco objednám. A tak jsem se tomu rozhodla věnovat poslední týdny a trochu důkladněji se podívat na zoubek velmi známému, i když mladému hráči na trhu – serveru DámeJídlo.cz. Vzala jsem pětitisícovku, poznámkový bloček a začala klikat na „Objednat“.

Snažila jsem se prozkoušet škálu možností jak co do druhů kuchyní, tak i s ohledem na různé časy objednávek. Zapisovala jsem předpokládané a reálné časy donášky. Monitorovala způsoby balení a v rámci možností i prezentace jídel. Dokonce i srovnat v některých případech kvalitu a cenu jídel přímo v restauracích a pak jejich zabalenou verzi domů. Zkrátka podávám komplexnější pohled, snad vám to příště aspoň trochu ulehčí výběr. Testování proběhlo na území Prahy, kde je nabídka zdaleka nejširší. Např. na mé plzeňské adrese jsou prozatím dostupné běžně jen 4 podniky, z toho tři pizzerie, ale neustále se nabídka rozšiřuje a brzy bude líp

.
Pokud jste ještě DámeJídlo.cz nevyužili, podám pár základních informací, pokud už jste něco objednávali, tak tyhle body klidně přeskočte:

  • jídlo si můžete objednat dvěma způsoby – přes internet, telefonicky a nebo přes mobilní aplikaci
  • jako první musíte zadat adresu, kam budete chtít jídlo doručit. Systém vyhledá všechny restaurace, ze kterých je v tom případě možno si vybírat – u mě to znamenalo 106 možných rozvozů do oblasti Praha – Anděl
  • pak je ještě důležitá otevírací doba, během oběda mám tedy reálně možnost vybírat z téměř všech provozoven, s pozdější večeří se nabídka úží, a co se týče snídaní, do 10:00 je tu možnost jen 3 provozů
  • může se stát, že u některých restaurací můžete objednávat předem, ale znamená to, že chybí při konkrétní objednávce kolonka „doručit co nejrychleji“ a můžete tedy zadat čas nebo den až od tehdy a tehdy
  • máte-li chuť na konkrétní kuchyni, můžete zadat právě jen tuto kategorii, lze také vybírat konkrétní jídlo či podnik v okénku „Hledej“, někdy je jen problém u asijských pokrmů, kde se názvy u stejných jídel někdy neshodují (např. Tom Yum Kong polévka / Tom Yam Goong…)
  • můžete platit buď hotově při předání, někdy kartou, někdy i stravenkami, případně věrnostními kredity, pokud jste už nějaké nasbírali, opět si možnosti zkontrolujte ještě před objednávkou
  • k ceně jednotlivých jídel vám bude vždy přičtena ještě cena za dovoz, která se u jednotlivých restaurací liší (obecně se pohybuje od „zdarma“ až po 150 Kč, ale viděla jsem už i 250 Kč), a navrch zaplatíte za obaly (ceny se opět různí) – avšak celkový přehled o tom, kolik bude vaše objednávka stát, máte samozřejmě předem, jen všechno dáte do nákupního koše
  • o případném zpoždění čili odchýlení se od odhadované doby doručení budete informováni telefonicky, většinou v čase, kdy už by tam měl kurýr opravdu za pár minut být
  • výše minimálních objednávek je někdy dosti přísná – i pětistovka, takže sledujte i to
  • pokud se vám cokoli nelíbí nebo nezdá, je možnost zavolat nebo napsat e-mail a obecně vzato garance spokojenosti funguje kvalitně a rychle – případy se řeší individuálně podle závažnosti problému, každopádně je dobré si je nenechávat pro sebe, protože na základě zásadních stížností může být restaurace vyřazena z nabídky a dalším zákazníkům ušetříte zklamání, plus dostanete třeba i svoje peníze zpět

Asi hlavní výhodou, proč tu objednávat, je shromáždění velkého počtu nabídek a restaurací na jednom místě – navíc se jedná o restaurace, které mnohdy nemají vlastní možnost rozvozu, takže jinak než přes tuto službu od nich nelze jídlo na dovážku získat. Díky tomu nemusíte jít do Fish and Chips, La Bottega di Finestra, Dish, Peter´s Burger Pub, Kolkovny, Potrefené husy, ale třeba taky do Mekáče, Subwaye nebo Burger Kinga – prostě přijdou za vámi.

Pokud však restaurace nejsou rozumné ohledně svojí dovozní nabídky, mějte na paměti, že přece jen mnoho pokrmů podléhá rychlé zkáze a je naprosto logické, že než absolvují cestu k vám, nebudou nic moc, a buďte v tomto ohledu obezřetní holt sami za sebe. Pasta s mořskými plody vlastně ani nemá šanci chutnat tak, jak má, protože jí čekání v boxu nesvědčí. Na druhou stranu jsem byla příjemně překvapená třeba v případě Fish and Chips, kdy jsem vpravdě od smažené ryby a hranolek nečekala zázraky, ale jídlo dorazilo ve velmi uspokojivé formě a kvalitě (viz níž). Obecná pravidla výběru jsou tedy taková, že nemůžete nic moc zkazit čínou, polévkami, sushi, pizzou… Biftek by ale měl jít z grilu rovnou na talíř a třeba ani s burgery to není jednoduché.

Časy, během kterých si počkáte nejdéle, jsou přesně ty, kdy máte největší hlad, protože ho mají všichni :-D Takže to chce prozřetelně věštit, že za 50–70 minut budete chtít mít svoje jídlo na stole. V totální špičce kolem oběda je prý na place po Praze cca 30 kurýrů v malých autech nebo na skútrech. Celkově ale musím říct, že jídlo nikdy nepřišlo později, než mi bylo přislíbeno, a na časové rozmezí se tedy můžete spolehnout. Obecně služba funguje od 9 ráno do 23 večer.

 

Pokud se jedná o jídlo, zákazník vybírá očima. Někdy se poštěstí a u některých jídel jsou i fotografie/náhledy (někdy však vůbec), do budoucna by bylo jistě krásné moci se podívat na vše, co přes server objednáváte. Bohužel často může rozhodovat už samotný hlavní náhled u jednotlivých restaurací, a v tom web DámeJídlo.cz pokulhává. Nejenže se tu obrázky dost často opakují, takže kolem poledne najdete stejný obrázek svíčkové nebo salátu u mnoha restaurací, jiné nevypadají příliš vábně, některé z nich jistojistě z fotobanky, takže se opravdu nedá předpokládat, že jakékoli jídlo z nabídky dané restaurace by vypadalo právě tak jako na této úvodní fotce.

Se svým pětitisícovým rozpočtem jsem nemohla zkusit všechno, ale snažila jsem se vybrat z širšího spektram – tedy alespoň v těch kategoriích, které mi sednou, měla jsem na ně chuť a vím, že jsou v současné době tak nějak trendy. Takže co se týče vietnamské polévky Pho Bo, tam jsem zkusila téměř všechny dostupné. Hamburgery tří nejzvučnějších jmen. Pizza mi stačila jedna, prostě tam se toho moc vymýšlet nedá. Sushi jsem volila to, které nemělo minimální objednávku 555 Kč, u řízku je opravdu dobré vědět, odkud brát a odkud nebrat (fotky, popisky, hodnocení, ceny a podobně najdete níž v tomto článku).

Máte zájem, abych s takovým testováním pokračovala? Co byste ještě chtěli takhle prozkoušet? Můžete mi to psát do komentů k odkazu na tento článek na facebooku. Místní uživatelské hodnocení je užitečné spíše pro nenáročné zákazníky, naprostá většina služeb restaurací je ohodnocena jako „Skvělé“, a stalo se mi, že jsem měla i úplně opačný názor (např. u Madame Lyn a jejich Pho Bo). Od toho pak můžete žhavit drát kvůli garanci spokojenosti a psát nemilá hodnocení sami. Připomínám, že v rozpisu, dle vašich možností vzhledem k adrese, všechny dané podniky nemusíte mít, ale zas se tam třeba objevují jiné, na které nemůžu pomýšlet já :)

————————————————————————————————————————

Fish & Chips 21 Dlouha St., Fish and Chips – hejk v bylinkovém těstíčku podávaný s malou porcí domácích hranolků a hráškového pyré a citronovou majonézou, limonády mandarinka-pomeranč a pampeliška-lopuch, Coleslaw salát, Hot Dog 21st. (vídeňský párek od Kšány, máslová brioška, okurkový relish, karamelizovaná cibule, capari, sambal, hořčice), CELKEM 649 Kč,  čekání 54 min (limit 50/70 min)

Nejvíc jsem se bála toho, v jakém stavu po té hodině doručování bude strouhanka na rybě, ale přišlo milé překvapení – papírové obaly a papírová taška zajistily křupavost, ryba byla téměř horká, velmi kvalitní, hranolky nebyly gumové… Jednou jsem byla na tresce přímo v restauraci, a tak jsem pro srovnání vyštrachala v telefonu fotku. Jak je asi vidět, zákazník opravdu dostane vše, na co je tu zvyklý a na stejné úrovni, takže spokojenost. Nejedná se o podnik zrovna levný, nicméně jsem ráda, že kvalita tomu odpovídala. Určitě si na rybě každopádně pochutnáte víc než na hot dogu… A s těmi limčami nedoporučuju příliš experimentovat, pampeliška-lopuch mi teda nesedla :-D ale za to může má tendence zkusit všechno nové :) Jen ten coleslaw za danou cenu (75 Kč) nebyl chuťově nic moc.

————————————————————————————————————————

Restaurace Schnitzel King, Wiener schnitzel menu – vepřové, hranolky, bonaqua 0,5l jemně perlivá, tatarská omáčka, Cordon burger – kuřecí řízek plněný šunkou a sýrem (120 g) v sezamové bulce, ledový salát, domácí omáčka, CELKEM 247 Kč , čekání 60 min (limit 50/70)

O burgeru nemá ani smysl psát, fotka asi říká dostatečně, že to není žádný šlágr, a kvalitativně bylo jídlo z téhle objednávky jedno ze tří chuťově nejslabších. Někdo by měl navíc myslet na to, že když si objednám vodu, nestojím o to, aby měla 40 °C proto, že se ohřála od krabičky s řízkem. Objednávka navíc přišla rozdělená, nejdřív řízek a hranolky (prý „aby mi to nevychladlo“) a až po 25 minutách burger… Když si objednáváte jídlo ve dvou, není to situace příjemná, hlavně když máte hlad a zrovna přišlo jídlo, které není pro vás. Jak jsem se později dověděla, tohle rozdělování by se stát nemělo a už je to důvod volat a postěžovat si… Každopádně jsem si ale nepochutnala. Na rozdíl od řízku níž.

———————————————————————————————————————–

Restaurace Řízkárna, Menu 3 s pivem – XXL vepřový smažený řízek na vídeňský způsob, citron, tradiční bramborový salát, jablečný štrůdl, pivo 0,5 l plech, CELKEM 290 Kč, čekání 35 min (limit 30/90 min)

Na náhledu a v nabídce měli pivo Staropramen, ale holce z Plzně udělali výměnou za Gábinu desítku radost. Někdo by ji ale možná neměl. Nicméně řízek odtud chutná jako domácí. Nevím, zda je to znát z fotky, ale je to pro jednoho člověka absolutně nezvládnutelná porce. Při objednání netušíte, co těch 400 g znamená (s trojobalem měly řízky snad 750 g!), myslím, že by někde stálo za to zmínit, že ve výsledku je to maso tak pro 3–4 osoby, pak bych ale doporučovala dvě přílohy minimálně… Salát byl dobrý, štrúdl teplý…. prostě tady si opravdu nemůžu stěžovat. A zvládli to snad za nejkratší dojezdový čas, řízek byl ještě horký (ale pivo naopak vychlazené).

————————————————————————————————————————

Restaurace James Dean Prague, Chilli burger (tmavá bulka, 200g mleté hovězí, čedar, salát, grilovaná zelenina, chilli majonéza), domácí bramborová kaše, grilovaná zelenina, CELKEM 414 Kč, čekání 57 min (limit 50/70)

Skvělá bramborová kaše, jako od babičky. Moc dobrá tmavá bulka (můžete si vybrat, můžete si dát i světlou), kvalitní sýr, zelenina ušla, až na ty zdřevnatělé konce chřestu. Bohužel nejslabším článkem tohohle burgeru bylo maso – poměrně vysušené a tuhé. Ale vcelku mi tenhle burger z těch tří vyzkoušených chutnal vlastně nejvíc.

————————————————————————————————————————

Restaurace Dish – Fine Burger Bistro, Pepper burger, CELKEM 258 Kč, čekání 68 min (limit 50/70)

O Dishi se mluví v superlativech a píší se ódy už dlouho. Ano, taky jsem byla v restauraci u Míráku a z mé návštěvy je tahle menší fotka. Raději vám ale doporučím zajít si na burger přímo k nim, dovezený byl znatelně menší, což úplně nechápu, ale možná zmenšili porce v poslední době celkově… Hranolky v dovozové nabídce vůbec nejsou, celkově mi přišel tenhle burger odbytý a trochu suchý. A mám-li v jednom člověku uvažovat o tom, že to je burger za celkem dvěstěšedesát korun, tak je to za tu cenu málo parády….

 

————————————————————————————————————————

Restaurace Peter’s Burger Pub – Cannabis burger (pyré z farmářovy zeleniny s lístky konopí, uzený sýr, grilovaná paprika, pečené vejce a salát) , CELKEM 195 Kč, čekání 60 min (limit 50/70)

Porce velká, ale maso véélmi málo udělané, a to snesu dost. Navíc ještě míň byly ogrilované ty papriky – prakticky byly prostě syrové a lehce nahřáté – zkrátka tady bylo znát, že je pátek, doba oběda a někdo v kuchyni zásadně nestíhal. Co do chutnosti a propečení masa samotného, nejlépe na tom byli v této disciplíně v Dishi. Na druhou stranu obě restaurace nabízely v burgeru 150 g masa, někde mají asi rozbitou váhu, protože u Petera, no nekecám, bylo masa dvojnásob co v Pepper burgeru od Dishe.

————————————————————————————————————————

Restaurace Radost FX, Balls and Mashed – naše houbové koule podávané s bramborovou kaší a to vše přelité žampionovo-vinnou omáčkou,  CELKEM 244 Kč

Ano, bramborovou kaši hledáte marně, dostala jsem jídlo s neosoleným šťouchaným bramborem. Krabička bez oddělených částí je v případě omáček velmi špatnou volbou na převoz, všechna omáčka se vsákne do přílohy a pohled, když ji otevřete, rozhodně není poutavý. Radost jsem z Radosti FX tedy opravdu neměla, houbové koule celkem tuhé a vysušené… bylo to vůbec první jídlo, které jsem kdy odtud jedla, a asi i poslední. Za 244 korun prostě nestálo.

————————————————————————————————————————

Restaurace Potrefená husa Na Verandách, BBQ Ribs – 700 g pečená marinovaná žebírka, zelný salát a BBQ omáčka, lívance s borůvkami a šlehaným tvarohem, CELKEM 437 Kč,

Kečup všude, kam se podíváš. Věřím, že mnozí chodí do Husy rádi. Do té „své“ Husy, ale pobočka Na Verandách mě svými žebírky nenadchla.

————————————————————————————————————————

Restaurace Sushitime, Maki losos a avokádo, zeleninový ramen a polévka tom yam, CELKEM 383 Kč, 80 min (60/90)

Hodně provozoven nabízejících dovoz sushi na mou adresu má nekompromisně vysoké minimální objednávky (i 599 Kč), takže se vyplatí pro větší skupinu lidí. Pro osiřelou hladovou osobu sedící u počítače byl Sushitime nejrozumnější volbou – minimální objednávku neudává a dovoz je jeden z nejlevnějších v tomto výběru (69 Kč). A nakonec se to ukázalo jako velmi dobrá volba. Takže můžu doporučit – ingredience čerstvé, sushi neošizené, nabídka široká, pěkné obalové materiály, byla jsem spokojená.

————————————————————————————————————————

Restaurace Madame Lyn vietnamese restaurantPho s hovězím masem, CELKEM 170 Kč, 39 min (50/70)

Díky označení „Skvělé!  4,2“ (81 hodnocení) jsem doufala v mnohem větší parádu. Vývar byl slaboučký jako čajíček, skoro nevoněl po povinném koření (kardamomu, badyánu a skořici). Na dochucení nebyla v balení ani chilli paprička, ani pálivý nakládaný bambus, ani cibule, to mě dost zklamalo. Celkově nevěřím, že by si rodilý Vietnamec na takové pho pochutnal. Byla to ředěná a osekaná verze originálu. Hůlky byly sice za 2 Kč, ale té nejhorší kvality – na obou koncích stejně široké a po dřevě nejen „vonící“, ale dokonce i silně chutnající, takže ty jsem ihned vyhodila.

———————————————————————————————————————–

Restaurace VietnamFOOD,  Pho Bo, CELKEM 149 Kč

Tady chuťově spokojenost, jen kdyby mi kurýr nedal hůlky už rozbalené, oddělené, z ruky do ruky – bez papírového futrálu mi to moc velká hygiena teda nepřišla a moc jsem si nechtěla představovat, kde všude se válely a kdo je za jaký konec už držel v ruce. Navíc u pho by se na dovážku měly vždy oddělovat nudle od vývaru – cestou vám napučí tak, že vám tam skoro žádná tekutina nezbude, bohužel to nebyl jediný případ, kde polévku takto dávají kurýrům k výdeji.

————————————————————————————————————————

Restaurace NEB.O, Pho Bo, CELKEM 149 Kč, 55 min (50/70)

Pardon za kvalitu obrázku, asi už jsem šilhala hlady a nevšimla si, že mám mázlou fotku :-D Tentokrát dorazilo alespoň i chilli, to bývá vzácnost… Ale opět nudle už rovnou v polévce :///

————————————————————————————————————————

Restaurace Classic Restaurant, Pho Bo, CELKEM 179 Kč, 42 min (50/70)

Classic Restaurant doručil vše odděleně, bylinky byly pěkně čerstvé, neuvadlé, to mě potěšilo, i když opět: žádné chilli, žádná limeta, žádný citron… jako by vám dali svíčkovou bez kořenové zeleniny, je škoda, že se v tomhle ohledu restaurace nesnaží to dotáhnout, za 179 Kč by polévka měla být prostě komplet.

————————————————————————————————————————

Restaurace Sushi Oishi, Pho Bo, CELKEM 189 Kč, 45 min (50/70)

Jediný případ, kdy mi jídlo dorazilo už rovnou studené (ne vychladlé, ale cíleně studené) s tím, že si ho mám ohřát. Jinak ale správně oddělené složky, dostatečná porce… opět bez chilli a citronu, ale už mě to pak přestalo i překvapovat, pořídila jsem si je do zásoby domů a prostě dolazovala polévku z vlastních zdrojů. Obecně vzato je ale studené jídlo opět důvodem si postěžovat na jejich lince důvěry.

————————————————————————————————————————

Restaurace Yam Yam Vyšehrad, Zelené kari s krevetami (krevety, zelené kari, lilek, paprika, mrkev, chilli, cukrové lusky, bazalka, kokosové mléko)  a rýží, polévka Tom Yam Koong, CELKEM 324 Kč


Nejslabší Tom Yam Kung, kterou jsem ochutnala, z téhle restaurace vám ji doporučit nemůžu. Karí bylo samé kokosové mléko, málo zeleniny a k omáčce celkem málo rýže. Asii tedy, alespoň za mě, raději odjinud než z Yam Yam Vyšehrad.

————————————————————————————————————————

Restaurace Pizzerie Klamovka, Pizza Capricciosa prům. 48 cm, 347 Kč

Chápu, že se děsíte ceny, ale ta pizza byla opravdu obří :-D Jedna z mála Capriccios v pizzové nabídce, která obsahovala i artyčoky, i když jich bylo na pizze jen podecentnu… hranatou dušenou šunku by si člověk na úkor kvalitnější na pizze vždycky rád odpustil, ale takový případ je u nás výjimkou a ta se tady nestala. Ale respekt kurýrovi, co mi tuhle plachtu přivezl na skútru, asi s ní spíš přiletěl než přijel :-D

————————————————————————————————————————

Restaurace Pepe Bistro, snídaně: Půlměsíc ,,mezzaluna“ s mozzarellou, parmskou šunkou a rukolou (zapečeno), Těstovinová rýže s krevetami a paprikovo-rajčatovým dipem, CELKEM 138 Kč

Jedna z těch mých tří snídaňových možností a nakonec příjemné překvapení, takže tady v pohodě, s klidným svědomím doporučuju, vlastně ani nemám žádné námitky nebo připomínky. Chutnalo obojí.

————————————————————————————————————————

Restaurace La Bottega di Finestra, Tagliolini s mořskými plody, chobotnicový salát s fenyklem, cous cous, hummus, CELKEM 474 Kč, 65 min (50/70)

Tady jsem si naběhla, schválně, abych se ujistila o tom, že pasta s mořskými plody k dovozu prostě není vhodná. Jak jsem psala, musíme být obezřetní… Ale v případě studeného chobotnicového salátu jsem byla příjemně překvapená množstvím chobotnice, opravdu na mně nešetřili. Kuskus takový dietní a slabší chuti, ale obojí odpovídalo náhledu (viz níž). Hummus už tolik ne, ale ne že by nechutnal. La Bottega je každopádně zárukou kvalitních vstupních surovin.

Takže jste se prokousali až sem? :) Jestli to mám shrnout, nejvíc mi chutnal hejk z Fish and Chips, řízek a salát z Řízkárny, burger a kaše z Jamese Deana, Sushi ze Sushitime, snídaně v Pepe Bistro a chobotnicový salát z La Bottegy. Pro Pho Bo si po těch všech marných zkouškách raději zajdu do Sapy, k Pavláku nebo na Jiřák, pokud doma nebudu mít vlastní chilli a citron. Nejsem sice ten typ, který by chtěl volat na zákaznickou linku se stížností, spíš si od dané restaurace už v životě nic neobjednám, ale pokud máte nějaký problém, říkám, ozvěte se. Dáme Jídlo si potrpí na dobrou pověst a vrácení peněz třeba ve formě kreditů nebo jiná kompenzace opravdu nejsou utopií. Na slibované časy doručení jídla se můžete spolehnout, někdy vás mohou dokonce mile překvapit v předstihu, takže mějte telefon u sebe. Všímejte si minimální výše objednávky a při nejlepším objednávejte pro víc lidí, náklady na dovoz jsou pak určitě únosnější než tak, jak jsem to dělala já, když jsem objednávala pro sebe, max. pro dvě osoby, ale počet lidí v domácnosti si člověk holt tak úplně nevybírá. Objednávejte včas dopředu, když restaurace přes obědy nestíhají, systém se dostává do presu, doručovací časy se prodlužují a nebo taky můžete místo stovky restaurací najít na webu lištičku, jako je tahle.

A co Vy? Máte nějaké zkušenosti s DámeJídlo.cz? Svá doporučení a poznatky si můžete s ostatními vyměnit ve vlákně k tomuhle odkazu na facebooku MENU domů, přece jen, všechno jsem najednou vyzkoušet nemohla, už takhle hubnu, protože se nevejdu do kalhot :)

KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje