Grilovaná štika s bramborovým parfait20 / 11 / 2011

přelitá řeřichovou omáčkou s konfitovaným česnekem

Postup přípravy receptu:

Štiku vyfiletujeme, očístíme, umyjeme, osolíme a necháme chvilku odstát.

Brambory oloupeme, nakrájíme, osolíme a vaříme 20min, procedíme, necháme odkapat. Tyto brambory potom propasírujeme, přidáme olivový olej, trošku smetany, vyšleháme a lehce necháme odležet.
Parfait by mělo být nadýchané a velmi husté.

Filet ze štiky dáme na rozpálený gril, pečeme z obou stran 3 min.

Na talíř dáme do kruhového tvořítka bramborové parfait, na vrch položíme ugrilovanou štiku a konfitovaný česnek.
Zdobíme rukolovým salátem a řeřichovou omáčkou.

Konfitovaný česnek: česnek oloupeme, dáme do hrnce, zelijeme olivovým olejem a táhneme 2hod. /pomalu „vaříme“, aniž bychom dosáhli bodu varu, je nutné udržovat teplotu kolem cca 60 -70°C/.
Potom česnek vyndáme z oleje a vyloupeme.

řeřichová omáčka: 0,1kg řeřichy, olivový olej, sůl, pepř, piniové oříšky, česnek
Všechny ingredience rozmixujeme a vznikne hustá omáčka, kterou servírujeme studenou.

Recept takto poskytl restaurant Austria v rámci festivalu Ryba z Čech 2011 od ALAKARTE.CZ