Fresh salát08 / 06 / 2016

Ingredience na 4 porce

  • 400 g pokrájeného vodního melounu
  • 1 salátová okurka
  • 100 ml prosecca
  • 200 g sýra (buď grilavací nebo mozarella)
  • 2-3 lžíce worcesteru
  • 3 lžíce extra virgin olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu nebo limety
  • 20 listů čerstvé bazalky
  • trocha směsi baby salátových listů
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Když jsem měla před vystoupením na plzeňském Fresh Festivalu, muselo se počítat se vším – s horkem i zimou. Při volbě toho, co při vystoupeních připravím, jsem zvolila upgradovanou tradiční českou polévku a pak salát, který se bude vyjímat během léta na vašich grilovačkách. Co se polévky týče, šlo o kulajdu… Ano, to je přesně to, co vidíte na fotce. Je totiž zbavena horkého vývaru, který se pro případ zimy servíroval v kelímku zvlášť. Tahle záležitost měla velký úspěch i na Street Food Festivalu u Crossu, který vystoupení v Plzni předcházel. Ještě chvilku to nechám obestřeno tajemstvím a přesunu se k tomu letnějšímu.

kulajda 2

Kombinace vodního melounu s něčím slaným a se zeleninou není ve středomoří vůbec nic nového, ale u nás na to ještě tolik zvyklí nejsme. To se tohle léto musí změnit. Protože je to prostě pekelně dobrý!

Meloun je s okurkou jedna rodina, resp. jedna čeleď, pokud si ze školy správně vzpomínám, dobře se znají, jsou ze stejného těsta a rozumí si. Obojí je osvěžující. Obojí chutná v létě nejlépe vychlazené. A obojí obsahuje hlavně vodu, takže se o figuru bát taky nemusíte.

Připravte základní ingredience. Meloun odkrojte od zelené slupky. A pokud budete dělat salát i pro mě, nekompromisně odstraňte všechna semínka. Někomu nevadí, ale pokud je nesnášíte stejně jako já a ruší vám požitek z konzumace, pryč s nimi i za cenu ztrát hmoty i času. Kousky by měly být tak akorát na jednu vidličku, aby se na ní k nim ještě něco vešlo.

Okurku loupejte nebo neloupejte podle vlastního zvyku a preferencí. Rozkrojte podélně a pak ještě jednou, aby vznikla čtvrtkolečka. Dělám velmi tenká.

Obojí promíchejte, přidejte prosecco, worcester, citrusovou šťávu, trochu soli (podle sýra) a pepř. Nechte marinovat v lednici alespoň půl hodinky.

Nyní je třeba kousek sýra. Tady si můžete pohrát podle preferovaných chutí. Mám tři favority. Halloumi, řecký grilovací sýr. Stačí ho nakrájet na ani ne centimetrové plátky a ogrilovat. Je slaný a trochu skřípe, když ho koušete. Někdo to rád skřípavé, někdo ne. Pokud ne-e, dejte místo toho do salátu kvalitní sýr feta. Když bude tak slaná, že by se vám tvář křivila, malinko ji propláchněte, ale to se stává spíš u balkánu než u dobré fety. A pokud hledáte jemnost, pak je tu plán C. Natrhaná mozzarella. Ale zase co nejfajnovější. V poslední době se mi osvědčila v rámci Prahy ta z MozarellArt. Ať vyberete jakkoli, je jasné, že halloumi musíte ogrilovat, fetu a mozzarellu ne :) a rozdělit na konzumovatelné kousky do salátu.

Až v téhle fázi je dobré přidat natrhané lístky bazalky a trochu salátových listů promíchaných s olivovým olejem. Ochutnat. Případně ještě dosolit a nést vychlazené a načechrané na stůl ideálně dekorované jedlými květy.

Tentokrát jsem měla svou vystupovací štaci kvůli přípravám na novém projektu omezenou, tedy jen v Plzni. Ale BOSCH FRESH FESTIVALY pokračují dál. V Pardubicích 18. a 19.června na dostihovém závodišti a následně také v Praze 25. a 26.června v Parku Vítkov.