Flan Caramel18 / 02 / 2014

Vejce, mléko a cukr – ingredience, které má člověk doma skoro vždycky. Základní recept na flan, tedy takový pečený pudink s velkým množstvím vajec v poměru s mlékem, mluví pouze o této trojici. Neznamená to ale, že by nebylo, co vylepšovat. Část mléka a nebo celé množství můžete nahradit plnější chutí 33% šlehačky. Někdo dokonce používá kondenzované mléko. Chuť ale rozhodně podpoří vanilka, šňaps a citronová kůra.


Jestliže doma máte vanilkový lusk, podélně ho rozřízněte, tupou stranou nože seškrábněte z vnitřku semínka a ta i spolu s luskem nechte chvilku provařit ve směsi šlehačky a mléka. Nechte zchladnout, vyjměte lusk a používejte dál jako ve videu. Na vylepšení ale postačí jen vanilkový extrakt (mám ho v bio kvalitě z Mark&Spencer). 0.2 dcl brandy. Kůra z poloviny citronu… Hned je to veselejší.

Když jsem zkoušela flan ze základního receptu, přiznám se, že mě to překvapilo. Chutnal jako sladká vejce s karamelem. Věřím, že si tenhle tradiční dezert najde jak své zastánce, tak i odpůrce. Pak jsem lehce ubrala vajec v poměru mléka se smetanou, dochutila a už to bylo zajímavější. Experimentovat můžete i s créme fraiche na úkor mléka. Já si dokonce dovolila znesvětit tradici pařížskou šlehačkou a zkusila čokoládovatou verzi… a taky to v pohodě funguje. Pařížská šlehačka se prodává v balení 200 ml, dala jsem ji tam tedy celou a mléko úplně vynechala.

Ingredience na 4 formičky

  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50 g cukru
  • 100 ml 33% šlehačky a 100 ml mléka
    nebo 200 ml šlehačky
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 20 ml brandy nebo amaretta
  • 100 g cukru na karamel
  • 50 ml vody na karamel

Při tvorbě karamelu buďte opatrní. Potřísnit se touhle vařící tekutinou znamená hodně velké bebí. Postupujte podle videa. Smíchejte cukr a vodu a zahřívejte. Bílá tekutina bude spokojeně asi 8 minut bublat a nic se nebude dít. Pak to ale začne – lehký nádech zlatavé-zlatá-světle hnědá-skoro tmavě hnědá a už to lijeme do formiček. Karamel musí pokrýt celé dno. Trochu vám ho zbyde, takže si můžete udělat ozdůbky. Použila jsem coby podložku obrácenou silikonovou na makronky, ale funguje i pečící papír. Aby linky karamelu byly pěkně tenké, nechte ho trochu zchladnout a až pak začněte kroužit a tvořit. Smíchat všechny ostatní ingredience a prometlat nebude, předpokládám, žádný problém. Rozdělte tekutinu do 4 formiček, flan se nedělá moc vysoký, takže bude sahat vždycky tak do poloviny. Vložíme na pekáč, vlijeme vařicí vodu do poloviny výšky formiček a pečeme 40 – 45 minut na 150 °C. Necháme vychladnout. Pak obkroužíme nožem, případně nahřejeme formičky ponořením dna na chvilku do horké vody a opatrně vyklopíme. Hotovo! Tradá.

A ještě dodatek – všechny lžičky, misky, rendlík od karamelu naplňte vodou a nechte tak v dřezu přes noc. Všechno se to rozpustí a mytí bude pak hračka.

KOKO