Fish & Chips12 / 06 / 2017

Ingredience na 4 porce

  • 600 g filetů tresky obecné
  • 120 g hladké mouky + na obalení
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 200 ml piva (např. Pilsner Urquell)
  • sůl
  • slunečnicový olej na fritování
  • citron k servírování
  • 0,8 kg – 1 kg brambor typu C
  • slunečnicový olej na fritování
  • mořská sůl vločky
  • 200 g mraženého hrášku
  • 50 g másla
  • 1 banánová šalotka
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

Brambory omyjte, nakrájejte na centimetrové plátky a z nich centimetrové hranolky. Propláchněte v cedníku a osušte utěrkou. Nastavte fritovací hrnec na 140 °C. Předsmažte hranolky po dobu 8 minut – neměly by nijak změnit barvu. Okapejte od oleje a nechte zcela vychladnout. Ideálně je pak dejte na talíři nezakryté ještě na 15 minut do mrazáku, tím se vysuší povrch a budou následně více křupat. Ve finále rozpalte olej ve friťáku na 180 °C a dosmažte v něm hranolky po dobu 4 – 5 minut. Osolte je a ihned podávejte.

Šalotku nakrájejte velmi najemno. Nechte ji změknout v rendlíku na másle asi 7 minut na středním plameni. Přidejte povolený (ne ještě zmrzlý) hrášek. Promíchejte a nechte další 4 minuty měknout. Částečně rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.Můžete přidat případně i bylinky – např. mátu, estragon, petrželku nebo bazalku. Pokud by hmota bylo pyré příliš tuhé, je možné ho zředit několika lžícemi vývaru nebo smetany.

Rybí filety pomocí pinzety zbavte případných zbylých kostí v oblasti páteře a rozkrájejte na porci veliké jako dlaň. Osušte papírovou utěrkou a z obou stran nasolte. Připravte si pivní těstíčko z piva,mouky, kypřicího prášku a soli. Důkladně promíchejte a nechte chvilku stát. Fritovací hrnec uveďte do provozu a olej předehřejte na 180 °C. Až bude vše připraveno ke smažení, obalte rybu v hladké mouce, oklepejte, obalte z obou stran v těstíčku, okapejte a vložte do oleje. Fritování potrvá přibližně 3 minuty. Hlídejte dokonale zlatavou barvu po obou stranách. Ihned podávejte.

FCH3

V případě, že nemáte friťák, bude to chtít vysokou pánev (např. wok) a nebo velký rendlík. Do něj nalijte asi 5 – 8 cm vrstvu oleje (ale pánev by neměla být naplněná víc než do poloviny své výšky). Do oleje vložte nějaký odřezek z bramboru nebo jednu hranolku. Ve chvíli, kdy vyplave na hladinu a začne se pozvolna smažit, je teplota cca 140 °C a můžete předsmažovat. Doporučuju várku rozdělit na dvě až tři menší, aby se olej příliš nezchladil. Když následně budete potřebovat dosmažit vychladlé hranolky při 180 °C, opět jednu vložte do oleje, začněte hřát a až vyplave, bude se smažit a bude už zlatavá, má olej požadovanou teplotu.