Filátka jihočeského pstruha protknutá citrónovou trávou20 / 11 / 2011

podávaná s lilkovo-rajčatovým koláčem a bazalkovou pěnou

Ingredience na 4 porce:

  • 4 ks pstruha
  • citrónová tráva
  • 100g máslo
  • 2 ks lilku
  • 70g sýr pazmazán
  • 400g sekaných rajčat
  • 100 ml smetana ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • čerstvá bazalka

Postup přípravy receptu:

Pstruhy vyfiletujeme. Na každou porci tak budeme mít 2 filátka. Filátka osolíme, opepříme, protkneme do požadovaného tvaru citrónovou trávou a upečeme na másle. Lilek si nakrájíme na tenčí plátky a usmažíme do křupava na oleji. Necháme osušit na savém papíru. Na tomatovou omáčku dáme do hrnce rozvařit sekaná rajčata, osolíme, opepříme, přidáme pár lístků čerstvé bazalky a rozmixujeme. Do keramické misky skládáme vrstvu lilku, osolíme a opepříme, potřeme vrstvou rajčatové omáčky, posypeme parmazánem a takto pokračujeme do výšky cca. 5-7 cm. Dáme zapéct do trouby na 160°C na 30 minut. Smetanu svaříme spolu s lístky bazalky, ochutíme solí a pepřem a vyšleháme tyčovým mixérem na pěnu. Koláč nakrájíme na čtverce, naskládáme spolu s upečenými filátky na talíř
a přelijeme našlehanou bazalkovou pěnou.

Recept poskytl restaurant Fluidum v rámci festivalu Ryba z Čech 2011 od ALAKARTE.CZ