Dýňový quiche20 / 11 / 2011

Ingredience na 1 quiche (• 24 cm):

  • 15-20 dkg předpečené dýně hokkaidó
  • olej
  • kelímek husté kysané smetany (créme fraiche nebo chef de créme)
  • 3 vejce
  • 10 dkg salámu chorizo
  • mexické koření (např. na TACOS)
  • mletý koriandr
  • sůl, pepř
  • chilli
  • 15 dkg polotvrdého sýra gouda
  • těsto na koláč (quiche)

Postup přípravy receptu:

Kdo doma zvládáte koláčové těsto, není důvod ho nezhotovit domácí, ale v rámci úspory času a s mým doporučením konzumovat quiche ještě vlažný, můžete s klidem použít kupované těsto na koláč. Najdete ho např. v Tescu, Bille, Albertu i Intersparu v chladícím boxu vedle chlazených těstovin, marinovaných lososů a knedlíků. Je srolované už rovnou na pečícím papíru, a tak je manipulace s ním opravdu jednoduchá. Postupujte podle návodu. Někdy to chce ho vyndat o 20 minut dřív a nechat ho chytnout pokojovou teplotu, určitě propíchnout pak na dně formy několikrát vidličkou, aby při předpékání nedělalo boule. Ve formě chceme, aby těsto mělo vysoký okraj,
ideálně tak 4 cm.

Těsto nechte tedy venku a začněte s dýní. Rozpulte, vydlabejte, oloupejte, nakrájejte na kousky, dejte na pekáč, přidejte trochu olivového oleje, rukou promíchejte, osolte, opepřete a dejte do trouby na 200 °C dokud nezezlátne a neutvoří na povrchu „kůrčičku“. Bude to cca 20-25 minut. Až vyjmete dýni, rovnou dejte na 15 minut předpéct koláčové těsto ve formě – na dně propíchané vidličkou a pokud máte, ideálně i vyložené pečícím papírem zatěžkaným fazolemi.
Pak je rovné dno koláče jisté.

Upečenou dýni smíchejte s trochou smetany ve vysoké nádobě. Nejlépe, pokud máte doma, přidejte k ní i šlehačku, smetanu a nebo mléko, bude se to lépe mixovat. Rozmixujte na táhlou oranžovou hmotu. V míse smíchejte kysanou smetanu, vajíčka, nakrájené chorizo na drobno (může se před tím i orestovat, ale není nutno), chilli a další koření, sůl, pepř a také 2/3 množství nastrouhaného sýra. Dobře promíchejte a pak přidejte dýňovou hmotu. Postupně. Nejdřív půlku, vmíchejte, pak přidávejte. Směs by měla být stále tekutá, aby šla z misky dobře vylít. I za cenu, že nepoužijete všechnu dýni. Pokud by byla příliš hustá, zřeďte trochou mléka, šlehačky a nebo dalším malým vejcem. Správně by se tekutost mohla přirovnat
např. ke krupicové kaši…

Vlijte do předpečeného těsta, tak 5 – 10 mm pod okraj. Pokud máte koláčovou formu příliš nízkou, můžete použít dortovou jako já na fotkách. povrch ještě posypejte zbývající třetinou sýra. Dejte péct na 170 – 180 °C dokud povrch nezezlátne, lehce by měli tmavnout i kraje těsta. Zabere to asi 30-35 minut. Na konci můžete ještě na pár minut dát troubu na gril, aby se quiche pěkně dobarvil. Neděste se toho, jaká kopule z něho v troubě vyrostla, až bude chladnout, splaskne a bude vodorovný. Konzumujte ještě teplý.
Dobrou chuť!

KOKO