video

Dýňový krém27 / 10 / 2018

Ingredience na 4-6 porcí

  • 600 g upečené oloupané máslové dýně ( tzn. 1 menší máslová dýně, oloupaná a upečená)
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 250 ml vody
  • 100 ml smetany 31 % tuku
  • tymián sušený
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • dýňová semínka loupaná
  • další smetana či olivový olej k servírování

Začnu asi nezvykle, ale musím se přiznat, že nejsem velkým fanouškem dýňových polévek obecně. Miluju pečenou a grilovanou zeleninu skoro všeho druhu, ale dýně je zrovna druh, který musí být upraven zvlášť chutně, abych se do ní pustila. Na druhou stranu je jasné, že proto jsem musela najít způsob přípravy krému, který zaručí (alespoň pro mě) až překvapivě dobrý výsledek. A teď se o něj s vámi podělím.

Jak vidíte ve videu, vždycky radši sáhnu po máslové nebo muškátové dýni než klasické hokkaidó. Chuť i struktura jsou zajímavější. Dalším jasným pravidlem je dýni upéct, nikoli jen uvařit jako brambory. Použití vývaru (byť ředěného, tady to opravdu nevadí) je důležité pro celkovou vyváženou chuť polévky. A abychom tomu mohli říkat hebký krém, rozhodně to chce i šlehačku (tedy smetanu s minimálně 30 % tuku).

Postup přípravy

  • Rozpůlenou dýni vydlabejte – zbavte se tím všech semínek a lepkavé hmoty kolem. Pak také oloupejte škrabkou na brambory. Odstraňte stopku a nakrájejte na centimetrové plátky.
  • Přemístěte je na plech pokrytý pečícím papírem tak, aby byly v jedné vrstvě. Pokapejte olivovým olejem a rozetřete ho po povrchu dýně pomocí mašlovačky. Přidejte taky tymián, pepř a sůl.
  • Vložte do trouby předehřáté na 190 °C dokud dýně nezměkne, což potrvá tak ¾ hodiny.
  • Pak vyndejte ven a rovnou přemístěte do mixéru nebo blenderu. Chuť polévce dá vývar – zeleninový nebo kuřecí. Pokud je dost poctivý, klidně ho nařeďte vodou. Rozmixujte dohladka, dokud nevznikne sametový krém.
  • Každý preferuje trochu jinou tekutost, začněte hustší polévkou, ředit můžete vždycky. Krém s vývarem budou potřebovat ještě 5 minut provařit. Pak dolaďte hustotu.
  • A přidejte tučnou šlehačku. Ochutnejte – podle potřeby dosolte. Případně zakápněte citronovou šťávou.
  • Pokud máte rádi odlehčenou nadýchanou verzi polévky, v tuto chvíli ještě jednou promixujte.
  • Vedle na suché pánvi nechte opražit loupaná dýňová semínka. Pozor, ať je nespálíte. Když začnou vonět a křupat, jsou hotová.
  • Polévku v talíři můžete ještě ozdobit trochou šlehačky nebo trochou dýňového či olivového oleje.