Domácí šunkofleky20 / 11 / 2011

Ingredience na 2 porce:

  • 1 vejce L
  • 120g hrubé mouky
  • pár kapek oleje
  • polohrubá mouka na posypání
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 15 dkg pečené šunky
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka
  • 1 vejce L na zapečení
  • 1,5 dcl mléka
  • 10 dkg polotvrdého sýra gouda
  • máslo na vymazání
  • nakládané kyselé okurky

Postup přípravy receptu:

Těsto na domácí flíčky je jednoduché v tom smyslu, že ho nemůžete zkazit. Žádná zrada se nemůže stát. Stačí ho dobře propracovat. Náročnost je jen fyzická, pokud třeba válíte 6 nebo víc porcí, člověk si na tom trochu s tím válečkem zamaká. Ale stojí to za to. Tohle je rodinný recept po mé babičce, vaří se u nás už odjakživa a je tím pádem ověřený. Díky tomu, že jsou těstoviny domácí, ani není třeba je zapékat. Častěji tak v jejich přípravě končíme tím stadiem, kdy je na pánvi promícháme s máslem, petrželkou a šunkou, osolíme a vydatně opepříme a rovnou podáváme. I takto flíčky zkuste, nezklamou Vás. Ale ve videoreceptech se snažím vždy o dodržení inspirace z restaurace,
takže budeme i zapékat:

Další informace skoro nejsou třeba. Odkrojky z krajů placky nakrájejte na krátké tenké nudličky a použijte je do polévky. Stačí je nechat pořádně prosušit, až se při stisku samy zlomí a uchovat v uzavíratelné dóze. Stejně tak to musí být i s flíčky, které takto chcete skladovat. U těsta je nejdůležitější ho propracovávat tak 5 minut, aby se vše opravdu spojilo a pak dobře válelo. Stačí ho nechat tak 10 minut odpočinout a můžete začít. Válíme za pomoci polohrubé mouky a snažíme se dosáhnout kruhovitého tvaru placky. Válení jedné placky z jednoho vejce trvá taky tak 5 minut. A chce to pořádně zatlačit. Pokud děláte šunkofleků víc, těsto si rozdělte na stejný počet částí, jako jste dali vajec. Nebude to taková makačka. Placky schnou nejlépe v létě venku na slunci a v zimě jim můžete pomoci klasickým fénem na vlasy. Jinak v teplé místnosti čekejte, že budou chtít schnout cca 30 – 50 minut. Nedoporučuju je krájet hned po uválení, protože by se na sebe jednotlivé vrstvy těsta začaly lepit. Těsto by mělo být silné 1-2 mm.
Čím tenčí, tím lepší.

Jako masovou složku použijte to, co Vám nejvíc chutná. Nedoporučuju ale dušenou šunku s vysokým obsahem vody, tu neorestujete. Když už, tak třeba pražskou, od kosti, a nebo moravské uzené, kladenskou pečeni, debrecínku… jak je libo. Nakrájejte na o něco menší kousky než flíčky. Pokud máte možnost použít čerstvý hrášek, neváhejte. Máslem nešetřit. Vodu na flíčky dost osolte, do těsta totiž babička sůl nedávala. Ale pak to ještě dolaďte na pánvi. Petrželku nadrobno. A klidně větší než malé množství. A pak už jen vymazat pekáček nebo zapékací misky máslem a flíčky zalít vajíčkem rozkvrdlaným v mléce. Posypat sýrem a dát do trouby na 170-180 °C na cca 30 minut. Ke konci, pokud bude povrch bledý, chvilku na gril. Jestli je hmota uvnitř zapečená zjistíte hned jak odtáhnete flíčky od kraje, pokud uvidíte ještě tekuté mléko, chce to vrátit do trouby a dopéct už na vyšší teplotu. Někomu možná bude chutnat více zapékací tekutina ze dvou vajec a méně mléka,
to nechám na Vás.

Servírujeme s kyselými okurkami. A pivem. Mňam.

KOKO