Domácí rybí salát03 / 01 / 2013

Domácí rybí salátek můžete připravit z jakýchkoli bílých ryb. Tenhle je z karasů, což je vlastně menší kapřík. Lze použít i cejna, plotici…z mořských sledě, větší sardinky, mořského vlka. Není ani důležité, jak dobře je ryba vyfiletovaná, protože se v nálevu kosti rozpustí a žádné pak necítíte.

Ingredience na 6 porcí

  • 350g rybích filetů
  • sklenička nakládané zeleniny (např. Moravanka)
  • šalotka
  • majonéza podle chuti

na nálev:

  • 2 dcl vody
  • 2 dcl octa
  • 3 vrchovaté lžíce soli

 

V IKEE jsem si koupila uzavíratelnou sklenici s gumičkou, kam se nedostane vzduch a můžete v ní tak nechávat nakládanou zeleninu, ryby, sýry nebo třeba utopence. Celkem v pohodě ale bude fungovat i klasická zavařovačka. Filety z ryb omyjte a nakrájejte na docela malé kousky. Ty v nálevu ještě napučí a tím se ještě trochu zvětší. Kusy ryb vložte do sklenice, zalijte studenou vodou, octem, zasypte solí, uzavřete a dobře protřepejte. Všechny ryby musí být potopené. Pokud nejsou, dodejte další vodu a ocet v poměru 1:1. Takhle nechte v lednici dva až tři dny. Pak přeceďte rybky přes sítko a pořádně je propláchněte, aby se odplavila přebytečná sůl. Pak už stačí jen otevřít sklenici s nakládanou zeleninou a tu případně pokrájet na kusy odpovídající velikosti. Část láku (množství podle chuti) vlijte do misky k ní, přidejte ryby a najemno pokrájenou šalotku. Dobře promíchejte, případně přidejte pepř. Salát je skvělý i jen takhle, ale můžete přidat i 2-3 lžíce majonézy a nebo půl napůl majonézu a créme fraiche pro odlehčení. Salát takhle zkonzumujte ideálně do druhého dne.

KOKO