Čokoládová pěna12 / 11 / 2013

Ingredience na 2 porce

  • 70 g hořké čokolády (70 % kakaa)
  • 1 žloutek
  • 2 bílky
  • špetka soli nebo pár kapek citronové šťávy
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • lžíce másla
  • případně 3–5 vrchovatých lžic ušlehané šlehačky
    (ideálně de luxe 40 % tuku, množství podle chuti)
  • 4 lžíce ovoce (třešní, višní, lesní směsi, jahod, malin, co vám chutná)
  • lžíce cukru krupice
  • trocha vody, případně červeného vína
V páře rozpustíme čokoládu s máslem a necháme chladnout na pokojovou teplotu. Během toho ušleháme bílky se špetkou soli nebo pár kapkami citronové šťávy v dobře umyté, nemastné míse do polotuha. Postupně po třetinách přisypáváme moučkový cukr a šleháme, až je hmota táhlá a lesklá. Celý proces trvá s elektrickým šlehačem celkem tak 2 minuty. Ke konci můžete přidat otáčky, ale začínáme v klídku. Chcete-li mít pěnu spíše do chuti mléčné čokolády, ušlehejte vedle v jiné míse i tučnou šlehačku, musí být hodně vychlazená. Do čokoládové směsi o pokojové teplotě už vmíchejte žloutek, pak postupně, zlehka, pořád v jednom směru po třetinách bílky a nakonec případně i šlehačku. Nalijte do pohárků a dejte do lednice vychladit. Na 3 hodiny minimálně, klidně i přes noc. Před podáváním stačí rozvařit ovoce, trochu podlité vodou nebo vínem a posypané cukrem, cca 10–15 minut v rendlíku, nechat ho zchladnout a můžete se na to vrhnout.
KOKO