Candát s omáčkou vierge20 / 11 / 2011

Ingredience na 1 porci:

  • 150 g filetu z candáta
  • 2 velké brambory
  • 1 dcl smetany 12%
  • 1 ks jarní cibulky
  • 2 kolečka cukety
  • 4 fazolové lusky
  • 5 cherry rajčátek
  • 6 černých nakládaných oliv
  • 2 čajové lžičky kapar v nálevu
  • 5 lístků bazalky
  • 1/2 malé šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej, máslo
  • sůl, pepř, klíčky

Postup přípravy receptu:

Celková doba přípravy trvá cca 30 minut. Začnete oloupáním brambor, nakrájíte na menší kousky, zalijete vodou, osolíte, necháte asi 18 minut vařit. Během toho si připravíte omáčku vierge. Olivy na kolečka, rajčátka na čtvrtky, kapary v celku, česnek a šalotku nadrobno, šťáva z maximálně 1/4 citronu, záleží, jak je šťavnatý. Nakrájíte si také jarní cibulku na kolečka. Omyjete cuketu a lusky. Lusky zbavíte konců, z cukety nakrájíte dvě kolečka. Z filetu z candáta ukrojíte asi 15 dkg. Pokud je filet z menší ryby, uděláte spíše dva kousky.
Na kůži uděláte asi tři zářezy. Pouze na kůži, ne do bílého masa. Rybu omyjeme, osušíme. Na pánvi smícháme olivový olej se šalotkou, olivami a kapary.
Po minutě přidáme i rajčátka a česnek. Zakápneme citronovou šťávou. Do zchlazené omáčky přidáme ještě čertvou natrhanou bazalku, leč ve Studni vůbec nebyla…
bez ní by recept nebyl to pravé ořechové. Navíc by se tu měli nacházet také drobné kousky filetů z ančoviček, nicméně, ve Studni po nich nebyla ani známka,
takže v tomto případě jsem se receptu držela. Ušleháme bramborovou kaši spolu se smetanou, solí, pepřem a jarní cibulkou.
Na pánvi na másle opečeme po každé straně cca 3 minuty filety z candáta. Hned přidáme také cuketu a fazolky. Vše osolíme a opepříme.
Rybu nechte během dekorování talíře ještě 2 minuty na odstavené pánvi odpočinout.

Candát je sladkovodní hlubinná dravá ryba, která masem připomíná mořského vlka nebo pražmu, netučná. Většinou se doporučuje pečení nebo dušení, nikoli smažení, kdy by se masi příliš znehodnotilo. Jedna z mála ryb, ke které se hodí omáčky na bázi smetany,
protože maso není tučné. Jedna z nejkvalitnějších ryb, které u nás lze ulovit. Nejbližší příbuzný je oblíbený okoun.