Bylinkovou zahrádku jsem si letos založila v Západních Čechách, kde točíme nový pořad MENU v sezóně. Nejdřív jsem tu umístila klasiky – tymián, rozmarýn, pažitku, petrželku, šalvěj, majoránku, mátu a bazalku. Samozřejmě, jde celkem o solidní zázemí, ale pořídit se dají i větší specialitky. Od šťovíku přes olivovou nať až k čokoládové mátě. A škoda je nemít všechny. Spoustu takových kuriozitek můžete sehnat na farmářském tržišti na Jiřáku, protože se tam 10. května koná Bylinkový den. Pokračovat v trochu menším rozměru bude i na Náplavce v sobotu 11.5. Počasí sic že by ani psa nevyhnal, natož aby se pro bylinky jít odhodlal, ale pokud překonáte strach z mokra, vyplatí se vám to na celý rok. Všechno jsem pořídila u jediného prodejce, Zeleniny Kostkovi – České Kopisty. Zdrojů tu najdete ale mnoho… 

Přišla jsem na to, že lepší než halda jedné bylinky na jídle je halda utvořená z mnoha druhů. Fantazii se meze nekladou. Jako inspirace vám můžou posloužit dvě následující fotky. Jednou směs bylinek navrchu zapečeného chřestu, jindy bylinková omáčka k telecímu válečku. Často se mě v mailech ptáte na zdroje surovin… na zmíněném tržišti jsem pořídila vlastně většinu z těchto surovin. Jak český chřest ( např. stánek PastaArt), tak telecí váleček od Rudolce a vajíčka já odkud jinud než od farmy s vtipnou webovou adresou www.kokoland.cz :-D

Na webu farmářského tržiště se píše, že: Slavnost se bude věnovat kromě bylin samotných i všemu, co je s bylinkami, květy a jejich pěstováním spojené: květináčům z plastu, keramiky, samozavlažování, pěstování i sušeným bylinám. Objeví se netradiční floristky, kapsáře na vertikální pěstování bylin, bylinková kosmetika, mýdla, bylinné sirupy, designové vázy i technické květníky a dokonce i šperky a jarní sukně s motivy květin. Na výběr také květináče k pěstování bylin a rostlin, a bonbónek : největší český soukromý pěstitel a fanoušek hrnkových citrusů, který představí svou sbírku a nabídne citrusy, mnoho druhů chilli papriček a rajčat i do prodeje k pěstování v bytech, nabídne na místě i konzultace k pěstování, nebo odborný řez přinesených citrusů.

A co jsem si odnesla? Třeba čokoládovou mátu, aztécký cukr, řecké oregano, celeropetržel, úžasnou olivovou nať (olivii), šťovík, trvalou bazalku, koriandr nebo křížence rozmarýnu a saturejky. Popis k nim najdete na facebooku MENU domů.

KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje