Jeden recept na dukátové buchtičky jsem před časem na blogu sice už nabídla, ale tenhle se liší. Nejen použitím pouze hladké mouky, ale také přelivem. Pořádné šodó, tedy vinná pěna, vypadá trochu náročně, ale musím říci, že je jednodušší než třeba holandská omáčka, kde jde mnohem více o výslednou konzistenci a i správně ji dochutit je složitější. Na vodní lázeň potřebujete hrnec nebo rendlík, v něm asi 3 cm vody a misku, která sedne… no jako miska na hrnec. Miska by měla mít kulaté dno, aby se vám příjemně šlehalo. Voda pod tím by neměla nijak bujaře vařit, stačí nám trochu páry a hodně tepla. K tomu trpělivost po dobu i pěti minut. A najednou se to stane. Opravdu vyčkávejte a nesnažte se proces urychlovat, ať se vajíčka nesrazí zbytečně vysokou teplotou. Pak to celé můžete vyhodit – a škoda vajec, vanilky i dobrého vína.

I tentokrát platí nejdřív kvásek, potom legrace. Pěkně vzešlý polštářek kvasinkového bujení zaručí nadýchaný výsledek. Potřebujete tak lžíci nebo dvě hladké mouky, minimálně dvě lžíce moučkového cukru, rozdrolenou čtvrtinu kostky čerstvého droždí a pár lžic vlažného mléka. Suché složky míchejte až do kašoidní konzistence. Přilijte mléko, promíchejte a dejte na topení nebo na teplé místo. Já někdy zapnu nejmenší plotýnku sklokeramické desky na nejnižší stupeň a nechám kvásek v pořádné keramické (!!! ne plastové) misce. Za 15 minut máte vybujeno.

 Ohřejte zbývající mléko, rozpusťte máslo a nechte ho chladnout, prosejte mouku do mísy, přidejte i moučkový cukr a špetku soli. K tomu míří parádní kvásek a také žloutek. Míchejte nejdřív měchačkou, pak si raději pořádně ušpiňte ruce. Resp. si ušpiníte víc věcí v kuchyni a to nejen nádobí, často i sami sebe. Ale za výsledek to stojí. Nakoukejte si z videa konzistenci a výsledkem musí být lesknoucí se a nelepící se hmota, na kterou budete právěm pyšní. Umyjte mísu, osušte ji, vsypte do ní trochu hladké mouky navíc, aby se na dno těsto nelepilo. Vložte ho tam a překryjte potravinovou folií. Dejte na teplé místo. Podle toho, jak moc teplé bude, bude rychlé i kynutí. Počítejte s hodinou až hodinou a půl. I když to dlouho budevypadat, že stávkuje, pak se rozjede. Žádný strach.

buchtičky těsto

Vykynuté těsto přemístěte na pomoučenou plochu (všechno tohle pomoučování do rozpisu množství mouky v receptu nepočítám, těch 250 g jde opravdu přímo hned do těsta). Lehce vyválejte na plát tak centimetr a půl až dvě čísla vysoký. Odkrajovat jednotlivé buchtičky stačí lžící, žádná věda s vykrajováním nebo válečky. Každou buchtičku lehce dotvarujte a vložte do pekáče vymazaného sádlem nebo máslem. A hned ji tukem také zcela potřete. Pokračujte, dokud máte těsto. Moje kulatá miska má průměr 22 cm a vyšlo to tam množstevně úplně akorát.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C, po čtvrt hodince teplotu snižte na 160 °C a prostě čekejte, než budou krásně zlaté. Počítejte asi s 25 – 30 minutami pečení, víc ne. Ihned po vyjmutí z trouby je potřete rumem a už začíná být veselo.

buchtičky pekáč

Teorii vodní lázně jsem zmínila hned v prvním odstavci tohoto článku, nic víc v tom není. V miste smíchejte všechny ingredience, posaďte na hrnec s velmi horkou vodou a začněte šlehat. Šlehejte.  Šlehejte. Šlehejte.  Šlehejte.  Šlehejte. Šlehejte. Šlehejte.  Šlehejte.  Šlehejte.  Šlehejte.  Šlehejte.  Šlehejte.  Šlehejte.  Šlehejte.  Šlehejte.  Šlehejte.  Šlehejte.  Šlehejte.   JO  FURT ŠLEHEJTE!!!!! Šlehejte. Šlehejte. Šlehejte. Šlehejte. Šlehejte. Šlehejte.  Šlehejte. Šlehejte. Šlehejte. A JE TO :-D Správnou konzistenci vidíte také ve videu. Připomíná zmiňovanou holandskou omáčku, ale tato je lehčí a vzdušnější – přeci jen šodó je přece pěna. Ihned podávejte. A i když v zimě lesní plody zatíží nejednu peněženku, věřte, že to osvěžení v podobě pár bobulek na talíři udělá s celým výsledkem divy! Takže pocukrovat a dobrou chuť.

buchtičky 2

Sněhové pusinky

Pofrancouzsku se jim říká merinque a klidně je můžete vyzkoušet ze všech těch osiřelých bílků z pečení buchet a přípravy šodó. Z toho bude pusinek víc než na prvního máje, přátelé! Poskytuju k přípravě krátké video, šodó můžete využít úplně stejné, ale nejsou vůbec špatné ani s lesními plody a tučným jogurtem. Na internetu najdete také spoustu tipů, co do základní hmoty přidat. Pro začátek dodržte základní poměry a to, že mísa musí být pořádně umytá (tzn. nesmí být mastná).

pusinky

Ingredience na pusinky

  • 4 bílky
  • 250 g moučkového cukru
  • špetička soli
  • případně vanilkový extrakt, vanilkový cukr nebo šťáva z půlky citronu

Důležité je bílky v troubě spíš vysušit než upéct nebo spálit, takže proto teplota 140 – 150°C a proto tak dlouhá doba 40 minut. V tom je celé tajemství. Jo a čím vyšší a více vyčnívající špičky, tím níž do trouby je dávejte :-D Já je napoprvé pěkně sežehla.

KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje