Bramborové placky07 / 02 / 2013

Ingredience na 4 přílohové porce

  • 4 střední brambory
  • 1 malé vejce
  • sůl
  • 1/2 hrnku hladké mouky
    (cca 125g podle lepivosti brambor)
  • hladká mouka na zpracování placek
    (bude to možná i dalších 100g)
  • máslo na pomašlování placek

Den předem si uvaříme brambory ve slupce, necháme schladnout, oloupeme. Druhý den nastrouháme na jemno, dost osolíme, přidáme vejce, mouku a rukama propracujeme v lepkavé těsto. Pomocí lžíce a pomoučených rukou vytvoříme placky (můžeme je dotvarovat vykrojením) a ihned je pečeme na sucho na rozpálené tlustostěnné pánvi (ideálně titanové) po každé straně cca 2 minuty, dokud se nezačnou tvořit hnědé flíčky. Z obou stran každou placku pomašlujeme rozehřátým máslem a udržujeme pak v teple – např. v troubě na 70 °C.

Bramborové placky jsem dělala i v následujcím videoreceptu k telecím játrům:

V náhledu u ingrediencí vidíte zas placky s králičími játýrky a pečeným jablkem. Recept jsem vařila v pořadu Dobré ráno na ČT2 a sepsaný ho máte zde.

KOKO