Maminka ho dělávala často, když jsem byla malá. A já ho měla moc ráda. ALE! Tenkrát ho připravovala z kuřecích špalíčků a já nemám ráda ve smetanových omáčkách maso s kostmi. Navíc jsem se po něm vždycky cítila vážně hooodně natuclá. Ten recept chtěl prostě oprášit, zmodernizovat a odlehčit. Tradá…

Omáčka zn. poctivá

Vývar, tučná šlehačka a výkonní mixér. Alfa, beta a omega úspěchu. K vývaru asi není moc co dodávat. Použijte takový, který uznáte za vhodný, ale ve videu sami vidíte, že se nemusí jednat o nákladnou záležitost jak do financí tak i co do času. V době, kdy se všichni snažíme udělat alespoň něco málo pro planetu, si zkrátka stačí v lednici vyčlenit místo na uzavíratelnou krabičku. Do ní vkládejte odřezky a slupky z omyté zeleniny, kterou používáte do vaření, salátů a podobně. A když se jich nashromáždí dostatek, přikupte třeba kuřecí skelet, krky nebo srdíčka a dejte na hodinku vařit. Tenhle zbytkový vývar coby základ jídel jako je tohle to bohatě postačí. Chuť vývaru by měla být samozřejmě vyrovnaná, takže ho nelze připravit jen z rajčat a podobně, ale smysl vaření beze zbytku jste v tom asi pochopili dostatečně – i u tohohle se zkrátka musí trochu přemýšlet. Šlehačku berte poctivou, 30 nebo klidně i 40 % tuku. A mixér? Ideálně blender. Nemáte-li takovou mašinku, možná jste se nechali před létem svést na smoothie-cestu. Tím lépe. Ve smoothie makeru totiž připravíte i skvělé zeleninové krémy, omáčky nebo základy na domácí zmrzlinu. Protože principielně na to tahle mašinka stavěná ale není, radím mixovat vždy vlažnou nebo studenou tekutinu. Velmi horká vytvoří při mixéru jakýsi podtlak a když se pak snažíte nádobu otevřít, vyprskne to na vás horkou tekutinu. Vím, o čem mluvím :) Lepší je nechat základ připravený k mixování tedy prochladnout. Samozřejmě, že i s klasickým ponorným mixérem se to dá. Je to ale poněkud strastiplnější cesta. Zaprvé nedokáže rozmixovat vše tak dohladka a zadruhé s nim nedosáhnete tak nadýchané textury omáčky. Abyste se alespoň zbavili zbytků slupek, doporučuji ale stejně propasírovat omáčku ještě přes sítko. Prakticky řečeno – máte-li omáčky a zeleninové krémy rádi, stálo by za úvahu o něco takového napsat Ježíškovi.

papriky

Červenou cibuli používám proto, že dává omáčce lepší barvu a navíc je i sladší. Kapie pro výraznější chuť než jakou mají tlustostěnné papriky, nicméně záměnu zde v rámci dostupnosti a někdy i ceny povoluji. Dochucujte raději citronem nežli vinným octem, omáčka bude svěžejší. Rozhodně se nebojte přidat i sušenou papriku – ideálně lahůdkovou tedy sladkou (v tomto případě zapomeňte na nejrůznější maďarské, gulášové nebo uzené). A kořenicí směsi na zvěřinu nevynechávejte, udělá to zázraky a i samotné kuře to chce něčím ochutit, nejen solit a pepřit. Maso nechte v omáčce zkřehnout, ať se doopravdy rozpadá. I proto není vůbec na škodu vařit den předem a pak jen ohřát postarat se o přílohu. Třeba opět bezlepkovou, že.

Kukuřičné těstoviny jsem zkusila bezvaječné – tedy složení jednodruhové – kukuřičná mouka 100%. Nadchly mě. Nejen krásně žlutou barvou, ale i chutí a konzistencí. Nepoznala bych je od pšeničných vaječných. Nádhera. Navíc se po jejich konzumaci necítíte tak utlumeně. Jako rychlořešení, pokud máte v dosahu Makro, ale označuji coby vítěze kupovanou polentu. Najdete ji u chlazených těstovin a knedlíků. Stojí něco málo přes dvacet korun, má trvanlivost i několik měsíců a počká na vás v lednici, dokud ji nebudete potřebovat. Vždy ji ale naplátkujte a opečte jako ve videu, ideálně ještě přidejte bylinky, ať je chuťově zajímavější. Ta doma připravená je v tomto smyslu variabilnější, protože ji nemusíte připravovat z vody, ale lze opět využít třeba zbytkový vývar, trocha smetany, přidává se i parmazán a podobně. Opečená nebo grilovaná polenta je ale vždy chutnější než kaše podávaná hned z rendlíku. Jen se s tím musí počítat, protože než můžete začít plátkovat a opékat, musí zchladnout.
kuře na paprice příprava 2KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje