Avokádová majonéza18 / 01 / 2019

Ingredience na 2 porce

  • 1 zralé avokádo
  • lžíce citronové šťávy
  • 1/2 stroužku česneku bez klíčku
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgin
  • 1 lžička dijonské hořčice (možno vynechat)
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř

Pokud máte zdravější období, naučte se bleskovou majonézu z avokáda bez vajec a spousty oleje. Díky tomu ji mohou klidně i děti, pokud upravíte množství česneku a pepře. Majonéza funguje i jako skvělá pomazánka.

Základem je buď ready-to-eat tmavé avokádo a nebo dozrálé a lehce naměklé zelené avokádo. Že je akorát poznáte tak, že půjde jednoduše vyjmout stopka. Stačí horizontálně obkroužit nožem, seknout do pecky, pootočit a vyjmout ji. Dužinu vyndávejte lžičkou do mixovací nádoby nebo půllitru. A pak už jen pár dalších surovin. Olivový olej extra virgin, dostatek citronové šťávy, sůl, hodně pepře, a půlku stroužku česneku, ze které vyndáte klíček, nakrájenou na menší kousky. Ponorný mixér protlačte až dolů a rovnou na turbo začněte mixovat. Snažte se projet opravdu veškerou hmotu, ať je výsledek hladký. Úspěchu pomáhá mixér se čtyřmi noži. Ochutnejte, případně dokyselte nebo dosolte a můžete ihned servírovat místo normální majonézy, ale i jako pomazánku.

Pokud chcete avomajo používat až později, naplňte jí malou skleničku až po okraj a uzavřete víčkem, ať co nejméně tmavne.