Pondělí 10.10.2016

Od 14:00 se schází několik blogerů a vařmenů včetně mě nebo Martina Škody před Makrem na Stodůlkách. Spojila nás spolupráce na úterním Dni soukromého podnikání. Stačilo svůj podnik zaregistrovat a vymyslet nějakou speciální nabídku. Tím jste se stali součástí kampaně. A my vařiči jsme si vybrali své oblíbené provozovny, kterým jsme se rozhodli lehce helfnout s návštěvností. Takže jsme vymysleli jeden pokrm a řekli počet porcí ( Martin dělal 150 ks sandwichů, já zas 30 litrů polévky, další dámy pekly dorty…), Makro nás nechalo si na to nakoupit vše potřebné zdarma a propůjčilo prostory Makro Akademie – obří profi kuchyně, která je součástí stodůlkovního komplexu prodejny. My věnujeme čas (půlden příprav a následně svou účast na místě v den konání).

Nejdřív nákupy. Člověk vládnoucí 162 centimetry se tu někdy cítí jako hobitek. Ale tyče pod regály nefungují dobře jen jako odrazníky nákupních košíků, ale i jako pomocný schůdek. Jen bacha na mokré podrážky.

makro-1Je fakt, že se opět ukazuje, jak se ve velkém dělá všechno hůř. Vždycky jsem se smála v Makru těm vakuovaným oloupaným cibulím, bramborám a česnekům. A teď jsem pětikilovku loupané červené velmi ochotně hodila do košíku. A nepohrdám ani robotem na krájení.

makro-2

Hobitek je potvrzen hlívou ušičnou :) Jinak to možná vypadá, že pana Chefa neposlouchám, ale já si jen myslím o polívce. O svojí parádní polívce, kterou nesmím přismahnout.

makro-4

Ajaj. Přismahla… Do třetího hrnce jsem totiž nedohlédla až na dno… Nicméně základ mojí polévky je zachráněn.

makro-3

Moje polévka je: Falešná dršťkovka z hlívy ústřičné speciál ( z kuřecího vývaru, s bramborami, cizrnou a uzenou paprikou ) servírovaná s parmazánem a čerstvou majoránkou. Vedle nabízím seznam ingrediencí a nyní postup.

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cubuli nakrájejte najemno, osmahněte místy dohněda v hrnci s tlustým dnem, zarestujte RUB uzený (nebo uzenou papriku) a sladkou papriku, po chvilince přidejte rajčatovou passatu (pyré), promíchejte. Do základu hnedka míří bobkový list, sůl, pepř, trocha cukru. Přidejte i kostičky syrových oloupaných brambor, vývar, vodu a kmín. Přiveďte k varu, mezi tím nakrájejte nebo natrhejte hlívu. Můžete ji přidávat do polévky buď syrovou (a pak ji provařit min. 15 minut, aby byla měkká) a nebo osmahlou na oleji na pánvi vedle (bude místy až křupavá), k tomu i cizrnu. Ke konci přidejte česnek a sušenou majoránku. Promíchejte, nechte spojit chutě a můžete servírovat spolu s parmazánem a lístky čerstvé majoránky. Pokud hostíte dřevorubce a potřebujete dát polévce přeci jen ještě říz, cmrdněte tam zlehka worcester.

Ufff. Všechno se to vařilo dlouho, pak zašokovat, tedy zchladit, a zavakuovat do pytlíků. Hurá domů spát.

Úterý 11.10.2016

První zásobování všech tří pražských Maker sklenicemi vývarů  vlastními silami, k tomu i Kolonial.cz a odpoledne už vzhůru na dršťkovou smršť do restaurantu Lavande na Andělu.

2016_10_11_makro_tma_9893

Den soukromého podnikání znamenal v restauracích nějakou výhodnou nabídku. U nás tedy má hlívovka zdarma k jakékoli objednané položce z menu.

2016_10_11_makro_tma_9881

Pikantní chuť v sychravém podzimním počasí sedla jako hlíva na hrnec.

2016_10_11_makro_tma_9831

A já vyvíjela vrcholné soustředění na dávkování čerstvých lístků majoránky.

2016_10_11_makro_tma_9853

Majitelka Lavande, Ivanka, která mi v kuchyni poskytla azyl, je ještě menší než já. To se tak často nevidí.

2016_10_11_makro_tma_9890

Polívkové království má samozřejmě svou pohádku, kterou hostům vždycky vyprávím.

2016_10_11_makro_tma_9837

A jak vidíte, šlo o polévku nadmíru poctivou – spíš připomínala guláš z hlívy, cizrny a brambor.

STŘEDA A ČTVRTEK 12.-13.10.

Přemístila jsem se k řešení další polívkařské akce, tentokrát Polívkové smršti. Věnovala jsem 100 litrů drůbežího vývaru na dobrou věc a v kiosku na Andělu ve čtvrtek během oběda vydávala horké vývary do kelímku s bylinkami. Je fakt, že tu byla trochu jinačí cílovka než na Náplavce, takže jsem jako za starých časů (myšleno v únoru) musela každému vysvětlit, proč v tý polívce nejsou žádný nudle… Další ufff.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jo a musím nechat zas znova vyfotit, všichni říkají, že na tý fotce na plakátu vypadám na 35. A zas tak stará nejsem! :-D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SOBOTA 15.10.2016

Všechno jsem zakončila prodejem na sobotním trhu na Náplavce. Zkrmila veškerou hlívovku (mezi tím byla zamrazená), vyprodala všechny Pho-lév-Gy do posledního kusu (nyní jsou jen na Kolinial.cz a nová várka se vaří už od příštího úterý). A o víkendu jsem ještě pozměnila receptury u drůbežího a hovězího vývaru, kde jsem ubrala zeleniny a přidala hodně masové složky. Tak uvidíme, co to v nové várce udělá :) …

KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje